Start Kuvamo sa Urednica kuva za vas Urednica kuva za vas – pogača s kefirom i maslinovim uljem

Urednica kuva za vas – pogača s kefirom i maslinovim uljem

Pogača sa kefirom
Foto: Nataša Vitezović
  • 85 min
  • 4 osobe
  • Lako

Sastojci:

Testo
450 g brašna
½ kašičice soli
15 g kvasca
1 kašičica šećera
300 ml toplog kefira
50 ml maslinovog ulja
Premaz
30 ml maslinovog ulja
1 žumance
1 kašika vode
krupna so

Priprema:

1. U blago ugrejan kefir dodati kvasac i šećer, promešati sastojke, pa sačekati da zapeni.
2. U vangli pomešati brašno i so, pa dodati kvasac i ulje. Mesiti testo dok ne postane pogodno za rad, tj. da se ne lepi za prste. Prekriti i ostaviti na toplom da se duplira.
3. Preručiti testo na pobrašnjavljenu površinu i podeliti na četiri jednaka dela, premesiti i formirati jufkice. Svaku jufkicu rastanjiti u kružni oblik.
4. U blago nauljenu tepsiju (Ø 26-30 cm) položiti rastanjenu jufku, premazati sa malo ulja (30 ml za ukupno premazivanje). Zatim, naneti još dve i ravnomerno premazivati.
5. Na kraju, naneti četvrtu rastanjenu jufku ali je nepremazivati uljem.
6. U sredinu testa položiti čašu ili manju činiju (okrenutu otvorom na dole), a zatim oštrim i tankim nožem zrakasto iseći testo na šesnaest delova (od oboda čosude ka krajevima).
7. Zatim, uzimati po dva kraja (sa obe ruke) isečenog testa i istovremeno ih uvrtati po tri-četiri puta u smeru jedan od drugog tj. ka spolja. Spustiti uvijene krajeve testa i blago ih pritisnuti na krajevima, da se fino spoje. Postupak ponavljati dok se svi kraci ne upletu. Prekriti pogaču i ostaviti petnaestak minuta na toplom.
8. Pogaču premazati žumancetom umućenim s malo vode, pa posuti krupnom solju.
9. Peći u ugrejanoj rerni na 200°C, oko dvadesetpet minuta.
10. Pečenu pogaču izvaditi iz pećnice i ostaviti da se prohladi, pa poslužiti.

Više recepata očekuje vas na blogu Coolinarija.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!