Start Odabrani recepti Uskršnje zeke i pleteniceZoran Ćirić

Uskršnje zeke i pletenice
Zoran Ćirić

Uskrsnje zeke i pletenice

Priprema:

Testo: Ugrejati mleko, te dodati kvasac, šećer i so. Ostaviti 10 minuta da odstoji pa onda to umesiti sa uljem i brašnom. Testo ostaviti pokriveno da udvostruči masu, a potom ga istresti na sto i podeliti na osam jednakih delova. Četiri dela su za zeke, a preostala četiri sjedinite za pletenice koje se kasnije dele. Svaki deo premesiti u loptice.

ZEC: Za jednog zeku potrebne su vam dve loptice. Jednu lopticu samo malo oklagijom razviti i to će biti trup zeke koji stavljamo u tepsiju. Od drugog dela testa napraviti glavu, oči, uši, usta, dva zuba, četiri šape, trakicu za pantalone i dva tregera. Svaki deo gde se spaja premazati jajetom i spojiti delove. Za oči još i tregere svakom treba staviti po dva zrna bibera. Za brkove svakome staviti sa svake strane po dve špagete. Premazati ih malo jajetom i na tregere i pantalone posuti susam ili kim. Tako uraditi i sa preostale dve loptice. Ostaviti da narastu.

PLETENICA: Preostalo testo podeliti na dva dela ,te svaki deo na još 3 dela (ukupno šest delova). Testo valjati kao uske valjke, otprilike 12 cm, i praviti oblik pletenice te krajeve sastaviti da se testo fino prilepi. Staviti ih na pleh obložen papirom za pečenje, premazati jajetom i posuti susam ili kim. Oprati i obrisati jaje te staviti na deblji kraj pletenice. Ostaviti pletenice na toplom da se uduplaju, pokriti ih krpom.

Zečeve i pletenice peći na 200 C dok ne porumene.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!