Start Dijabetes Uz pomoć začina: Karanfilić

Uz pomoć začina: Karanfilić

Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Hiljadama godina karanfilić je poznat kao začin ali se koristi i u kozmetičke svrhe i za spravljanje lekova. Lepeza problema koje ovaj začin rešava je široka ali navešćemo pet osnovnih dobrobiti:

Snižava nivo šećera i masnoća u krvi
Podstiče mršavljenje
Deluje protiv svraba, trnjenja ruku i nogu
Osvežava dah
Smanjuje rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti

Savet: Kako je karanfilić složenog hemijskog sastava i sadrži supstance koje mogu opteretiti rad jetre i bubrega, preporučuje se oprez pri konzumiranju. Neophodno je nakon mesec dana konzumiranja karanfilića napraviti pauzu od deset dana, dok se preparati za spoljašnju upotrebu mogu koristiti u kontinuitetu.

O dobrobiti karanfilića, drugih začina i namirnica pročitajte u časopisu Hrana kao lek.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!