Start Food namirnice Uz pomoć začina: Korijander – kineski peršun

Uz pomoć začina: Korijander – kineski peršun

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Ova začinska biljka najviše je zastupljena u azijskoj kuhinji. List korijandera često se koristi u pripremi supa i čorbi, dok se seme dodaje mesnim jelima i jelima kao što je kari ali i raznim salatama. Na našim prostorima često se koriste mleveni korijander i seme korijandera, dok se akoholni ekstrakt i čaj retko mogu pronaći.

Seme korijandera nezaobilazni je začin skoro svakog jela indijske kuhinje, što i nije iznenađujuće ukoliko sagledamo koliko arome otpušta, pa samim tim pruža veći stepen doživljaja ukusa hrane koja se priprema.

Seme korijandera svoju upotrebnu vrednost pronašlo je i u pripremi parfema i kozmetičkih proizvoda. Uz to, rado se dodaje konditorskim proizvodima a koristi se i u proizvodnji pića (pivo, vino). Neke od najukusnijih vrsta kobasica ali i hlebova obogaćene su ovim začinom.

Korijander je odličan saveznik u borbi protiv oboljenja disajnih puteva (bronhitisa), podstiče rad probavnih organa, upala sluzokože želuca, pomaže protiv zatvora i kod dijareje, infekcija urinarnih kanala itd.

Više o dobrobiti namirnica i začina možete pronaći časopisu Zdravlje i priroda.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!