Start Zanimljivosti Uzrok nesanice je neodgovarajuća ishrana: Ove namirnice nemojte jesti pre spavanja!

Uzrok nesanice je neodgovarajuća ishrana: Ove namirnice nemojte jesti pre spavanja!


Ukoliko se često mučite da zaspite, ili se budite u toku noći, moguće je da je uzrok problema vaša ishrana…

Fermentisane namirnice

Tiramin, aminokiselina koja se može naći u fermentisanoj hrani, stimuliše rad mozga zbog čega može da se desi da ne možete da zaspite, a sadrže je sir i dimljena hrana. Ako vam se pred spavanje baš jede sir, držite se nečeg svežijeg, poput mocarele.

Kofein

Sigurno već vrlo dobro znate da će vas ispijanje kafe pred spavanje učiniti budnim, ali ono što verovatno ne znate je da pojedine namirnice, poput čaja, čokolade i pojedinih lekova (pretežno analgetici) takođe sadrže kofein.

Alkohol

Ukoliko imate utisak da bi čaša vina pred spavanje bila dobra ideja jer će vam pomoći da se opustite i zaspite, u velikoj ste zabludi. Naučnici su nedavno ustanovili da alkohol izaziva često buđenje u toku sna jer negativno utiče na REM fazu, a bez nje je kvalitetan san nemoguć.

Tečnosti

Čaša vode pred spavanje mogla bi da vas trgne iz sna zbog potrebe da odete do kupatila, što će poremetiti vaš ciklus sna. Izbegavajte unošenje bilo kakvih tečnosti bar 60-90 minuta pre uobičajenog vremena za spavanje, kako biste tokom cele noći ostali u krevetu.

Proizvodi od paradajza

Bilo koja kisela namirnica mogla bi da izazove gorušicu i osećaj neprijatnosti tokom noći. Da se ne biste prevrtali celu noć po krevetu – držite se podalje od ovih namirnica.
 

Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.

VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!

Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!