vekna sa lukom i jajima

Sastojci:

Za testo:
– 200 ml jogurta
– 1 jaje
– 1 kvasac
– 600-700 g brašna
– 1 kašičica šećera
– malo soli
– 400 ml vode

Ostalo:
– 4 jajeta
– 1 vezica mladog luka

Priprema:
1. U toploj vodi razmrviti kvasac sa šećerom i malo brašna i ostaviti ga da nadođe.
2. U dubljoj posudi umutiti jaje sa jogurtom, dodati so i nadošli kvasac.
3. Postepeno dodavati brašno dok se ne umesi glatko testo. Ostaviti ga da se udvostruči.
4. Obariti jaja i narendati ih. Mladi luk sitno iseckati. Sve posuti po nadošlom testu, pa premesiti još jednom.
5. Oblikovati veknu po želji, staviti je u odgovarajući podmazan kalup i ostaviti da još malo naraste.
6. Veknu premazati hladnom vodom, pa peći u rerni zagrejanoj na 200°C dok ne porumeni.

Recept Kristine Virag iz Novog Bečeja.

Arhiva: Pošalji recept