Start Zanimljivosti Vesnik proleća i čuvar zdravlja: 12 razloga da redovno jedete spanać

Vesnik proleća i čuvar zdravlja: 12 razloga da redovno jedete spanać

Ukoliko ste ljubitelj spanaća, saznajte koje sve zdravstvene prednosti ovo zeleno povrće ima na vaš organizam.

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Ova namirnica sadrži velike količine vitamina i minerala, kao što su folna kiselina, vitamin A, B, C, E, gvožđe, mangan i kalijum. Spanać sadrži i lutein i zeaksantin, i zbog svega toga ovo povrće predstavlja savršenog borca protiv raznih bolesti.

Međutim, vodite računa da ovo povrće ne podgrevate, jer u sebi sadrži nitrate koji usled dejstva mikroorganizama i zagrevanja prelaze u nitrite i dalje u nitrozamine, koji su veoma štetni i kancerogeni za ljudski organizam. Stoga spanać uvek jedite u svežem obliku ili odmah posle pripreme. To ne znači da ga ne možete jesti i sutradan, ali ga, ipak, nemojte podgrevati jer je ukusan i hladan.

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

1. Zdravlje srca

Ovo ukusno lisnato povrće može ubrzati oporavak nakon srčanog udara, i to za jednu trećinu, dok u značajnoj meri pospešuje i oporavak nakon moždanog udara, pokazala su nedavno obavljena istraživanja američkih naučnika.

Studija Univerzitet u Teksasu dokazala je da spanać sadrže nitrat, koji pomaže u širenju zatvorenih i začepljenih arterija, što doprinosi boljem snabdevanju srca kiseonikom.

Ukoliko, ipak, niste veliki ljubitelj ove namirnice, dokazano je da je i beli luk takođe delotvoran u snižavanju povišenog krvnog pritiska i holesterola, dok riblje ulje poboljaša funkcionisanje kardiovaskularnog sistema.

Zašto bi još trebalo redovno da jedete spanać pogledajte OVDE

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!