Start Video recept Video: Michele De Lucia otkriva kako se priprema pizza Margarita

Video: Michele De Lucia otkriva kako se priprema pizza Margarita

Foto: Thinkstock

Italijanski pica majstor Michele De Lucia otkrila je kako se priprema čuveni delikates.

Istorija pizze

Pizza nije nastala u Italiji, kako većina ljudi verovatno misli. Zapravo, izmislili su je Grci ili Feničani u vreme kada su usavršili tajne mešanja brašna sa vodom. Prvobitna pizza bila je nalik hlebu ili pogači koja se pekla ispod užarenog kamena, a kasnije se premazivala uljem sa dodatkom biljnih začina.

U XVIII veku ova pogača stiže u Italiju, tačnije u Napulj i pod nazivom “Pizza”, počinje da se proizvodi i prodaje na ulicama i trgovima. To je bila veoma jednostavna pizza koja je vrlo brzo stekla popularnost kod siromašnog stanovništva Napulja jer je bila ukusna i jeftina.

Možda bi sve na tome i ostalo da jednog dana 1889. godine, kraljica Margarita nije u toku svoje posete Napulja videla mnogo ljudi, pogotovo seljaka, kako jedu ovu veliku pogaču. Iz radoznalosti, iako to nikako nije bilo prikladno, kraljica je naredila da i njoj donesu jednu. Posto joj se veoma dopala od svog glavnog kuvara Raffaelea zatražila je da joj i na dvoru pripremi pizzu. U čast kraljice, Rafaelle je odlučio napraviti posebnu pizzu samo za nju. Bila je to pizza sa paradajzom, Mozarella sirom i svežim bosiljkom (da predstavlja boje italijanske zastave: crvena, bela i zelena) i nazvao je Pizza Margarita.
 

Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.

VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!

Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!