Start Zanimljivosti Voće koje verovatno niste nikada probali (4. deo)

Voće koje verovatno niste nikada probali (4. deo)

Stigli smo do četvrtog dela u kojem ćemo vam predstaviti 5 novih voćki koje se gaje širom sveta. Pa da počnemo….

1. Longan

Foto: pixelizam

 

Longan (Dimocarpus longan) je poreklom iz Indomalazije, a uzgaja se u krajevima južne i jugoistočnoj Azije. Na malezijskom jeziku je poznato kao “mata kucing” što u prevodu znači “mačije oči”.

Ovo voće je slatko i sočno, a osim što se jede sveže, takođe se često koristi u istočnoazijskim supama, grickalicama, poslasticama, i slatko-kiseloj hrani. Prodaje se sveže ili sušeno, konzervisano ili u obliku sirupa. Suvi logan se često koristi u kineskoj kuhinji i medicini, gde se veruje da ima opuštajući učinak na telo.

2. Fizalis

Foto: pixelizam

 

Physalis (Solanaceae) raste u toplim umerenim i suptropskim regijama širom sveta. Tipični plod je sličan čvrstom paradajzu (po teksturi), a imaju blagi, osvežavajući kiselkasti ukus.

Može se jesti sirovo ili koristiti kao dodatak desertima i salati, od njega se prave džemovi, kao i želei. Pored toga, može se i sušiti i poslužiti kao grožđice. U kineskoj medicini se koristi za kašalj, groznicu i upalu grla.

3. Santol

Foto: pixelizam

 

Santol (Sandoricum koetjape) raste u Jugoistočnoj Aziji, a poznato je i kao “pamučno voće” ili “kisela jabuka”.

Ovo voće se jede sirovo, ili se koristi kao dodatak jelima. Na Filipinima se od njega pravi poznato jelo Bicol: santol se skuha u kokosovom mleku sa komadićima svinjetine i feferona. Na Tajlandu se koristi kao dodatak “som-tam” salati koju je CNN 2011. godine svrstao u top 50 najukusnijih jela na svetu.

4. Pomelo

Foto: pixelizam

 

Pomelo (Citrus maxima ili Citrus grandis) je voće poreklom iz južne i jugoistočne Azije. Ovo je najveće citrusno voće na svetu, sa 15 do 25 cm promerom i težinom od 1 do 2 kilograma po komadu.

Ima ukus poput slatkog, blagog grejpa, te uopšte nije gorak kao grejp. Kora se ponekad koristi za marmeladu, ili dodatak slatkišima, a u nekim krajevima se jede nakon što se umoči u čokoladu. Veruje se da je grejpfrut nastao kao hibrid pomela i narandže.

Ovo voće možete sve češće da pronađete u našim prodavnicama i marketima.

5. Kiwano

Foto: pixelizam

 

Kiwano (Cucumis metuliferus) je voće poreklom iz Afrike, a sada se uzgaja u Kaliforniji, Čileu, Australiji i Novom Zelandu. Poznato je i kao afrički rogati krastavac, afrička rogata dinja, žele dinja i bodljikava tikva.

Ovo voće se može jesti u svim stadijumima razvoja. Jede se sirovo, ali se često dodaje i jelima. Od njega se prave sokovi, voćne salate i marmelade. Jako je sočno i ima osvežavajući ukus.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!