Start Kuvamo sa Gastronomske priče Za ljubitelje dobre hrane: Top 10 gastro destinacija na svetu!

Za ljubitelje dobre hrane: Top 10 gastro destinacija na svetu!

gastro-destinacije
Trpeza pod otvorenim nebom, sveži sastojci i lokalni festivali čine leto savršenim periodom za sve ljubitelje dobre hrane. Ukoliko ste veliki gurman, pogledajte ovih deset gastro destinacija koje će vas očarati svojom ponudom.

10. Istra, Hrvatska

Istra, najsevernije hrvatsko poluostrvo, prosto buja od zelenila. Vinogradi i stabla smokava nadvijaju se nad gotovo svakom kućom. Ovo jadransko poluostrvo širom sveta je poznato po ukusnim i svežim morskim plodovima, terasastim maslinjacima, nepreglednim vinogradima i delikatesnim tartufima. Istarski vinari se najviše ponose lokalnom sortom grožđa malvazijom, a ni ljubitelji crnog vina neće ostati žedni.

Sipa u mastilu sa pire krompirom i tartufima je delikates koji ni jedan posetilac Istre ne bi smeo da propusti.

9. Severna Italija

Iako je klima u severnoj Italiji slična onoj u susednoj Hrvatskoj, osetan je austrijski uticaj na kuhinju, te specijaliteti uglavnom sadrže svinjske kobasice i štrudlu sa jabukama.

Regionalni specijaliteti kao što su suvi vrat, ravioli sa spanaćem i divlje bobice odlično idu uz planinski ambijent severnih krajeva Italije.

8. Ostrva Turks i Kajkos, Severni Atlantik

Koji god bio razlog posete ostrvima Turks i Kaikos, karipski specijalitet Turk’s Head (pivo sa školjkama) apsolutni je imperativ.

Ponuda luksuznijih restorana najčešće obuhvata brancine i rolnice od svežih rakova. Ovi slasni obroci se uglavnom završavaju dezertom i koktelom na prelepim plažama obasjanim mesečinom.

Tokom avgusta, jastog je takođe popularna stavka na meniju većine ostrvskih restorana.

7. Portland, Oregon

Progresivna kulinarska scena u gradovima kao što je Portland podrazumeva da farmeri i kuvari održavaju bliske veze, stoga sezonski letnji sastojci, poput paradajza, lešnika i kiseljaka ne moraju mnogo da putuju pre nego što završe u vašem tanjiru.

U Oregonu je veoma popularna turističa tura pod nazivom „Od njive do trpeze“. U pitanju je jedinstvena agroturistička manifestacija, na kojoj potrošači dolaze u direktnu vezu sa proizvođačima vina, „zanatlijama“ i vrhunskim majstorima iz oblasti kulinarstva, kao i poljoprivrednim porodicama širom države. Na četvorodnevnom putovanju kajakom učesnici ture pohađaju časove kuvanja, te obilaze usputne vinograde i voćnjake.

6. Montreal, Kanada

Retko koga još uvek iznenađuje to što Montreal sve češće porede sa Parizom. Šarenolika kulinarska kultura grada, pod uticajem bogatih etničkih grupa i s akcentom na domaće proizvode, zaslužna je za to što Montreal postaje sve popularnija gurmanska destinacija, posebno tokom toplih letnjih meseci.

Kvartovi Montreala „načičkani“ su poslastičarnicama i pekarama, a u ponudi je i preko 5.500 restorana.

Začinjena pržena zečetina sa prelivom od iverka i tartar od divljači sa domaćom pastom su među najpopularnijim specijalitetima grada.

5. Madrid, Španija

„Madrid je pravo mesto za vas! Ne oklevajte!“, stoji u brošuri turističke kompanije Made for Spain, stacionirane u glavnom gradu zemlje.

Španija poseduje bogatu kulinarsku tradiciju. No, njen entuzijazam ne ogleda se samo u određenim lokalnim delikatesima, već u tradicionalnim letnjim zabavama.

Tokom letnjih meseci, stolovi kafića raspoređeni su duž trotoara, po gradskim parkovima i trgovima, a osvežavajuće špansko vino Tinto de Verano toče do kasno u noć.

4. Kejptaun, Južna Afrika

Iako vremenske prilke u Kejptaunu u periodu od jula do avgusta i nisu su baš najpogodnije, gradski restorani krcati su gostima koji žele da, pored južnoafričkog safarija, osete i čari ove urbane džungle.

Plodovi mora u kombinaciji sa fantastičnim južnoafričkim vinima najčešća su preporuka većine gradskih restorana.

3. Kolorado

U Kolaradu se najčešće obeduje na otvorenom. Oštar, suv vazduh, i prijatna prosečna temperatura od oko 23 stepena čine da gurmanski izleti i festivali hrane u ovoj saveznoj državi naprosto „cvetaju“. Hiljade i hiljade restorana, sa nepreglednim terasama na otvorenom, nude gotovo sve što vam može pasti na pamet.

2. Bruklin, Njujork

Njujorčani leti uglavnom vole da ručavaju u miru. U Bruklinu, gde su restorani tokom jeseni i proleća pretrpani turistima, lokalci jedva čekaju toplo letnje vreme da se gosti raziđu, te da na miru mogu da uživaju u popularnim restoranima, poput „Battersbyja“ i „Ronner & Stonea“.

1. Dubai

Bez obzira na godišnje doba, i dalje postoji šansa da će vam zabraniti ulazak u luksuzni restoran „At.mosphere“. Ovaj restoran nalazi se na 410 metara visine, a da biste ušli morate imati rezervacioni kod, čija minimalna cena iznosi 122 dolara po osobi.

Odbijanje u ovakom restoranu može biti blagoslov, s obzirom da ova bliskoistočna prestonica kulture ima još mnogo toga da ponudi.

Autor: Life Content
Izvor: CNN

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!