Start Zanimljivosti Za luk se može reći da je prava lekovita bomba

Za luk se može reći da je prava lekovita bomba

ID-1003988

Nutricionisti tvrde da luk sadrži više od 150 aktivnih sastojaka i upravo ga zbog toga smatraju jednom od najzdravijih namirnica. Osim toga, luk služi i kao prevencija, pomaže u lečenju mnogih bolesti. Za koji god luk da se odlučite (beli, crni, crveni, žuti ili zeleni), jačina lekovitog dejstva je skoro ista. Njegova osnovna uloga je da uništava sve mirkoorganizme, a pored toga sadrži najmoćnije antioksidanse – cink i selenijum, pa se ne kaže za džabe da pročišćava ceo organizam.

– Crni luk sadrži kvercetin koji se inače nalazi i u crnom vinu i borovnicama. Smatra se da kvercetin igra veliku ulogu u prevenciji tumora jer sprečava stvaranje nitrozamina koji, kako je poznato, ima kancerogeno dejstvo. Ono što se takođe manje zna o luku je da je on odličan antihistaminik, odnosno ublažava simptome alergija zahvaljujući tome što njegovi etanolni ekstrakti ublažavaju alergijske reakcije, dok istovremeno tiosulfinati pospešuju širenje bronhija – objašnjava nutricionista Milka Raičević.

Poznato je da luk, naročito crni, snižava holesterol i pomaže kod visokog pritiska. Beli se već smatra prirodnim antibiotikom i koristi se u smirivanju kašlja i lečenju bronhitisa.

– Za sve što ima dršku kaže se da čuva kosti, pa tako i mladi luk. On sadrži dosta vitamina A i takođe je poznat kao čuvar zdravlja očiju – dodaje Raičević.

Mnogima, međutim, ne prija kada konzumiraju luk jer od njega imaju nadutost, gasove ili bolove u želucu, budući da luk sadrži i sumpor. Raičević savetuje da se luk u tom slučaju ne kuva u zatvorenoj posudi kako bi sumpor mogao da ispari. Druga varijanta je da luk isečete na kriške, stavite u šolju, prelijete hladnom vodom i ostavite da odstoji nekoliko sati pre nego što ga koristite za jelo. U vodi će luk izgubiti deo hranljivih sastojaka, ali će, s druge strane, biti lakše svarljiv.

– Luk bi trebalo svakodnevno konzumirati i dodavati jelu bar kao začin. Povremeno u ishranu treba ubaciti divlji luk sremuš koji čisti krv od toksina, a može se jesti kao dodatak salati – poručuje naša sagovornica.

Kako da ublažite zadah
Da biste se rešili neprijatnog zadaha u ustima koji luk ostavlja, dovoljno je da pet do 10 minuta žvaćete peršun i sveže listove mente, šargarepe ili limuna. Pomoći će i ako minut-dva budete mućkali senf u ustima.

Izvor: zena.blic.rs

Foto:

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!