Start Glavna jela Vodimo vas u Meksiko: Zakatekanske enčilade

Vodimo vas u Meksiko: Zakatekanske enčilade

Bitan momenat upoznavanja kulture i tradicije neke zemlje je i isprobavanje njenih specijaliteta. Međutim, Meksiko nam je malčice daleko, a čak i ako ste uspeli da stignete na „lice mesta“, ma koliko se trudili, teško da ćete uspeti da isprobate sve što se tamo nudi. Zato sa upoznavanjem možete početi kod svoje kuće. Pripremite ovo fantastično jelo i uživajte u odličnom ukusu!

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Sastojci:

za 4 osobe:
500 g svinjskog mesa
8 kom tortilja
malo ulja
Za sos:
2 dl kisele pavlake
250 g sremskog sira
6 paprika
so

ISPROBAJTE I… Tortilje sa gvakamole namazom

Priprema:

1. Ispecite paprike na plotni ili u rerni. Da biste ih lakše oljuštili, ostavite da odstoje poklopljene nekih desetak minuta.
2. Obarite meso u slanoj vodi. Oljuštite paprike, odstranite peteljke i semenke pa ih izblendajte ili sameljite.
3. Kad je meso kuvano, isecite ga na sitne kocke, a zatim ga propržite na vrelom ulju dok ne porumeni.
4. Gotovo meso izvadite na salvetu da se ocedi višak ulja pa ga odložite na mesto gde se neće ohladiti.
5. Za sos, u odgovarajućoj posudi pomešajte usitnjenu papriku, pavlaku i sremski sir. Dobro promešajte, posolite po ukusu i stavite sos da prokuva. Vodite računa da posuda u kojoj kuvate sos bude dovoljno velika da kasnije u nju možete bez problema da potopite tortilje.
6. U teflonskom tiganju ili na roštilju pecite tortilje po 1-2 minute sa svake strane, da malo porumene. Kada su tortilje gotove, umočite ih u pripremljeni sos.
7. Nafilujte tortilje prženim mesom, zavijte ih i premažite ih ostatkom sosa. Po želji ih možete posuti narendanim tvrdim sirom.
8. Enčilade servirajte tople. Ukoliko želite, možete ih posuti sa malo sremskog sira ili pospite seckanim mladim lukom i paradajzom.

Pošaljite nam svoje kulinarske trikove i savete (napišite kratak tekst do 750 karaktera prema dole priloženim uzorima) i s propratnim fotografijama ili bez njih, uz potpisan ugovor, pošaljite na mejl posaljirecept@color.rs ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”. Autoru svakog objavljenog kulinarskog saveta ili trika, isplatićemo honorar u iznosu od 500 dinara!

Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.

VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!

Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!