Foto: Ana Nikolić
Priprema: 45 min.
Pečenje: 30 min.
Mrsno jelo
Sastojci:
* 400 g mešanog mlevenog mesa
* 1 glavica crnog luka
* 2 čena belog luka
* 1 kašičica mlevene paprike
* 100 ml paradajz soka
* 250 g kuskusa
* 2 jajeta
* 50 ml mleka
* 700 ml vrele vode
* 100 g rendanog kačkavalja
* malo ulja
* biber
* so
Priprema:
1. Crni i beli luk očistiti i iseći na kockice pa propržiti na malo ulja.
2. Dodati mleveno meso i papriku, posoliti i pobiberiti po ukusu. Sipati 200 ml vode i nadalje dinstati na umerenoj temperaturi dok meso ne omekša a suvišna tečnost ne uvri.
3. Sipati paradajz sok i kratko prokuvati.
4. Posebno zagrejati 500 ml vode do ključanja pa njome preliti kuskus. Pokriti ga i ostaviti da nabubri.
5. U odvojenoj činiji umutiti jaja s malo mleka, pa dodati nabubreli
kuskus i promešati.
5. Smesu od kuskusa sipati u fil od mesa i promešati. Sve zajedno preručiti u nauljenu vatrostalnu činiju i poravnati.
6. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 15 minuta. Potom izvaditi iz rerne, posuti rendanim kačkavaljem pa vratiti da se zapeče.
Recept Ane Nikolić iz Niša