Start Namirnica nedelje Zašto je kora jabuke eliksir zdravlja?

Zašto je kora jabuke eliksir zdravlja?

Da li znate koliko je važno jesti jabuku zajedno sa korom? Većina lekovitih svojstva jabuke se nalaze upravo u njenoj kori.

Kada sledeći put jedete jabuku ne ljuštite koru, jer na taj način oduzimate mnoge hranljive vrednosti. Operite ih pravilno i pojedite zajedno sa korom. Evo zašto!

Problemi sa plućima
Ukoliko imate problema sa disanjem i plućima pojedite jabuku zajedno sa korom. Osetićete olakšanje. Supstanca u kori jabuke kvercetin pomaže u pravilnom funkcionisanju pluća.

Zaštitite memoriju
Kvercetin u kori jabuke takođe štiti moždane ćelije od oštećenja i sprečava gubitak pamćenja. Takođe, ovaj sastojak povećava koncentraciju. Ovo je jedna od najboljih zdravstvenih prednosti kore jabuke.

Dobra za dijabetičare
Kora jabuke reguliše nivo šećera u krvi. Antioksidanti u kori jabuke smanjuju aktivnost enzima koji prodiru kroz skrob u šećere, čime se smanjuje nivo šećera u krvi.

Problemi sa očima
Lekovita svojstva kore od jabuke smanjuju rizik od katarakte.

Kamen u žuči
Kora jabuke je bogata vlaknima i time sprečava nagomilavanje kamenčića u žuči. Oni su formiraju zbog previše holesterola, a vlakna uklanjaju holesterol.

Zdravlje zuba
Kora jabuke sprečava propadanje zuba i nastanak karijesa. Ukoliko jabuku jedete zajedno sa korom vaši zubi će postati beli i zdravi povećanjem lučenje pljuvačke u ustima.

Dobra za anemiju
Jabuke sa korom je posebno važno jesti tokom trudnoće, jer je kora jabuke bogata folnom kiselinom i gvožđem. Kora jabuke je bogata kalcijumom, fosforom, kalijumom, magnezijumom i cinkom itd. Takođe sadrži gvožđe, što je dobro za anemične osobe.

Dobra za kosti
Kalcijum u kori ​​jabuke će vam pomoći da održite zdrave kosti. Kalcijum je neophodan za zdravlje kostiju. Gubitak kalcijuma može dovesti do slabih i krhkih kostiju i do nastanka osteoporoze.

Mršavljenje
Kora jabuke sadrži enzim – urzolinsku kiselinu. Ona pomaže da se smanji težina. Ako ste gojazni ili želite da smanjite težinu onda jabuku jedite zajedno sa korom.

Štiti od bolesti
Kora jabuke je bogata flavonoidima, fitohemikalija i antioksidantima. Oni su važni u održavanju dobrog zdravlja i blagostanja. Oni jačaju imuni sistem i pomažu telu da se bori sa infekcijama.

Štiti od različitih vrsta raka
Kora jabuke sadrži jedinjenja koja se nazivaju triterpenoidsi. Ova jedinjenja pomažu da se zaštite od kancera, kao što su rak jetra, dojke i debelog creva.

Srce i probavni sistem
Kora jabuke sadrži rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna. Skoro sva vlakna u jabuci se nalazi u kori. Ova vlakna pomažu u sprečavanju srčanih bolesti, snižavanju nivoa holesterola i takođe pomažu za lečenje zatvora.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!