Start Zanimljivosti O namirnicama Zašto mi je stomak stalno naduven? Rešite se ove neprijatnosti zauvek

Zašto mi je stomak stalno naduven? Rešite se ove neprijatnosti zauvek

Nadutost nije bolest, ali predstavlja veliki problem

Seme komorača
Foto: Guliver/Thinkstock
Da li ste i vi od onih kojima velike muke zadaje nadutost stomaka? Osim što je naduven, stomak je često napet i tvrd na dodir? Osećaj pritiska u stomaku često prate i grčevi, gasovi, dijareja, pa čak i bol u donjem delu leđa ili problemi s disanjem.

Nadimanje u želucu javlja se do sat vremena nakon jela, a ono u dvanaestopalačnom crevu, žučnoj kesi ili gušterači – jedan do tri sata posle jela. Nadimanje u tankom i debelom crevu pak obično se oseti tri do 24 sata nakon jela.

Najčešći uzroci ovog prolema su: velika količina vazduha koju gutate dok jedete, nedovoljno sažvakana hrana, intolerancija na laktozu, prejedanje, poremećaj crevne flore, povišen nivo progesterona ili ne obavljanje redovne velike nužde zbog čega se stvara pritisak u crevima, čak i bolovi.

Kako biste stomak doveli u red izbegavajte ove namirnice jer izazivaju nadimanje: mleko i mlečni proizvodi, masna hrana, jabuke i kruške, mahunarke, pivo i slatka gazirana pića ali i podgrejana hrana.

Đumbir
Foto: Guliver/Thinkstock
U pripremi obroka koristite kim, anis, komorač, korijander i đumbir. Od njih se mogu pripremati i čajevi, koje treba piti desetak dana, i to neposredno posle jela, ili (ako vam je stomak često nadut) 15 do 30 minuta pre glavnih obroka. Gram do dva gnječenog semena navedenog začinskog bilja stavite u šolju tople vode i odstaviti da odstoji petnaestak minuta pokriveno tacnicom. Piti dva to tri puta dnevno.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!