Start Zanimljivosti Zašto svaki dan uz obrok treba da pojedete ljutu papričicu?

Zašto svaki dan uz obrok treba da pojedete ljutu papričicu?

Ako ste ljubitelj ljute hrane, utičite i na svoje voljene da svaki dan pojedu makar jednu ljutu papričicu, a evo i zbog čega.

Foto: Pixabay/Free images
Foto: Pixabay/Free images

Možda ne prija svima da jedu ljuto, ali svakako bi trebalo razmisliti o prednostima ove hrane:

Pomaže pri mršavljenju

Dodatno začinjena hrana dovodi do smanjenja telesne težine. Istraživanja su pokazala da ljute feferone sadrže kapsaicin, sastojak koji pomaže telu da sagori više kalorija.

Sprečava rak

Istraživanja su pokazala da kapsaicin u ljutim feferonama ubija ćelije raka. Ovo ljuto povrće takođe pomaže u borbi protiv prehlada, služi kao prevencija moždanog udara, a sprečava i gojaznost.

Štiti srce

Ljute papričice štite od bolesti kardiovaskularnog sistema, smanjuju rizik od infarkta i moždanog udara a smanjuju i štetni uticaj lošeg holesterola.

Snižava krvni pritisak

Naučno je dokazano da ljute papričice snižavaju krvni pritisak i opuštaju krvne sudove.

Oslobađa od besa

Ljuta hrana podstiče proizvodnju serotonina, hormona zbog kojeg se ljudi osećaju dobro. Zbog toga je korisna u borbi protiv depresije.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!