Start Zimnica Zimnica od paradajza: Recepti za domaći pelat, kečap i sok

Zimnica od paradajza: Recepti za domaći pelat, kečap i sok

Pelat od paradajza

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Sastojci:
za 4 tegle
– 2 veće crvene paprike
– 5 kg paradajza
– 8 kašika soka od limuna

Priprema
Pripremite veću šerpu koju ćete napuniti vodom i staviti na vatru da proključa.
Paprike ispeći na ringli preko koje ste stavili aluminijumsku foliju, nakon pečenja zaviti u foliju i ostaviti da se ohladi. Hladnu iseckati na sitne kockice i očistiti od peteljki i semenki.
Paradajz oprati i očistiti od jezgra. Potopiti ga zatim u kipuću vodu na minut-dva. Izvaditi ga i odmah ubaciti u činiju s ledenom vodom, takođe na dva minuta. Na ovaj način ćete ga lakše oguliti.
Oljušteni paradajz sitno naseckati (vodite računa da taj sok koji vam ostane od seckanja sačuvate, trebaće prilikom kuvanja), ubaciti u šerpu, sipati sok od seckanja, dodati sitno naseckanu pečenu papriku i zakuvati. Smanjiti vatru i kuvati oko 45 minuta uz često mešanje.
U svaku teglu usuti po dve kašike limunovog soka i zagrejati ih u rerni da ne bi pukle prilikom sipanja paradajza. Sipati kuvani paradajz u tegle, promešati da ne ostamu mehurići i vratite u rernu da se postepeno ohladi.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!