Start Zanimljivosti Zimski aduti: Povrće za hladne dane

Zimski aduti: Povrće za hladne dane

kupus

Leto i jesen su (zasluženo) na glasu kao godišnja doba bogata ukusnim voćem i povrćem, što našu trpezu čini znatno raznovrsnijom tokom tih meseci. Međutim, to ne znači da tokom zime treba da ograničite svoj izbor na svega nekoliko osnovnih namirnica

Naprotiv, i zima ima svoje adute, i krajnje je vreme da ih iskoristite na pravi način, piše američki magazin Tajm.

Kelj

Kralj zimskih dana, kelj je jedna od namirnica kojom bi što češće trebalo da obogatite trpezu, pogotovo kraljem zime, kada je hladnoća njegove listove učinila samo mekšim. Kelj uspeva i na temperaturama nižim od 10 stepeni Celzijusa, zbog čega raste tokom cele zime.

Prokelj

Ako i dalje mislite da mrzite prokelj, probajte plodove koji se sada nalaze na pijačnim tezgama, jer su znatno ukusniji od onih koje jedemo leti. Ukoliko vam prokelj i dalje ne deluje ukusno, propržite ga kratko zajedno sa slaninom i teško da ćete mu odoleti. Sadrži veoma malo kalorija, ali dovoljno vitamin C i A, kao i biljnih proteina i vlakana.

Keleraba

Nemački naziv za kelerabu “kupus-repa” dovoljno govori o ovom neobičnom povrću koje se u velikom stilu vraća na naše trpeze. I to je pozitivna promena u našoj ishrani, jer kelerabe ne vole leto, naklonjenije su jeseni i zimi, zbog čega ih treba iskoristiti trenutak i dodati ih svakodnevnim jelima.

Paškanat

Bogat vitaminima B, C i E, paškanat je nezaobilazan dodatak kuvanim jelima i čorbama. Najbolji je upravo onaj koji se ubira posle jutarnjeg mraza tokom hladnih, zimskih dana.

Raštan

Iako je raštan rasprostranjen uglavnom u Crnoj Gori, delovima BiH i Hrvatske (pod nazivom raštika), sve češće se nalazi i na našim pijačnim tezgama. To treba iskoristiti jer je ovom povrću ne smeta nedostatak sunčanih dana, niti gubi mnoštvo vitamina tokom niskih temperatura.

Kupus

Legenda o prednostima kiselog kupusa kod nas je uveliko rasprostranjena, ali nikako bez razloga. Uz kiseli kupus, vašem zdravlju može pomoći i kuvani slatki kupus, pa čak i jednostavna kupus salata. Kako kupus dobro podnosi niske temperature, ne nedostaje na pijacama tokom zimskih dan, a kako sadrži velike količine vitamina C odličan je saveznik u borbi protiv prehlade.

Izvor: B92
Foto: Flickr

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!