Start Zanimljivosti Žitarice na jelovniku: Zdravije i dijetalnije!

Žitarice na jelovniku: Zdravije i dijetalnije!

zitarice

Žitarice su oduvek poznate po svojim pozitivnim svojstvima. U našoj ishrani najčešće je pšenica, ali trebalo bi obogatiti jelovnik i sa svim ostalim vrstama, jer pozitivno utiču na naš organizam. Neke od njih smo potpuno izbacili iz upotrebe, a veoma su zdrave i daju osećaj sitosti.

Od pšenice, tačnije belog pšeničnog brašna, pravi se hleb i većina testa i peciva. Međutim, mnogo zdravije je integralno, kod kojeg su ostavljena vlakna. Preporučuje se tokom dijetalne ishrane, a dobro ga je konzumirati i kod kardiovaskularnih oboljenja. Integralno brašno podstiče rad jetre, ali i podiže raspoloženje i pozitivno utiče na koncentraciju.

Raž je takođe dobar kod kardiovaskularnih oboljenja, a preporučuje se u dijetama jer daje osećaj sitosti. Savetuje se dijabetičarima, osobama koje su anemične, kao i osobama koje su pod stresom. U sebi sadrži vitamine B grupe i vitamin E.

Ječam sadrži više skroba nego druge žitarice. Dobar je ako imate grčeve u nogama, išijas, reumu, kao i kod nedostatka vitamina B.

Proso se veoma lako vari. Preporučuje se kod bolesti bubrega i mokraćnih puteva. Dobar je za jačanje kostiju, noktiju i zuba. Takođe se preporučuje kod svih psihičkih i fizičkih naprezanja.

Heljda u sebi ima dosta proteina. U sebi ne sadrži gluten, a smanjuje visoki pritisak i holesterol. Bogata je dijetalnim vlaknima, a osim zrna preporučuje se korišćenja i heljdinog brašna.

Pirinač je prava energetska namirnica. Daje najveću sitost od svih ostalih žitarica. Idealan je za osetljiva creva, podstiče varenje, a kod dijabetičara sprečava nagli skok šećera. Kombinujte ga sa integralnim pirinčem.

Autor: Life Content

Foto: Pinterest

 

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!