Start Deserti Božanstvena delicija: Doboš rolat

Božanstvena delicija: Doboš rolat

Foto: Bakini Slatkiši
Foto: Bakini Slatkiši

Sastojci:
Za kore:
12 jaja
360 g šećera
240 g brašna
1 prašak za pecivo
Za fil:
8 jaja
500 g šećera
400 g čokolade
3 vanil-šećera
375 g margarina

ISPROBAJTE I…

Doboš torta

Nepečene doboš kocke

Priprema:
Fil:
1. Penasto umutiti jaja postepeno dodajući šećer.
2. Presuti ih u odgovarajuću posudu i kuvati na pari uz neprestano mešanje dok se smesa ne zgusne.
3. Pred kraj dodati kockice čokolade i mešati dok se ne rastope. Skloniti smesu s vatre i ostaviti je da se ohladi.
4. Posebno umutiti margarin s vanil-šećerom, pa mu dodavati kašiku po kašiku ohlađenog krema i sve sjediniti mikserom.
Kore:
1. U odgovarajućoj posudi ulupati belanca u čvrst sneg, postepeno dodavati šećer i mutiti mikserom. Potom ubacivati jedno po jedno žumance, uz neprestano mućenje. Na kraju umešati brašno i prašak za pecivo, pa sve lagano sjediniti.
2. Od dobijene smese ispeći osam-devet tankih kora na poleđini podmazanog pravougaonog pleha ili u specijalnim plehovima za doboš tortu. Kore peći vrlo kratko u rerni zagrejanoj na 200°C.
3. Ispečene kore ređati jednu na drugu i pokriti kuhinjskom krpom da se upare.
Finalni postupak:
1. Poređati dve kore, jednu pored druge, tako da se malo preklapaju na susednim ivicama. Premazati četvrtinom fila i sve zajedno uviti u rolat.
2. Postupak filovanja ponoviti na isti način s preostalim materijalom.

Pošaljite nam svoje kulinarske trikove i savete (napišite kratak tekst do 750 karaktera prema dole priloženim uzorima) i s propratnim fotografijama ili bez njih, uz potpisan ugovor, pošaljite na mejl posaljirecept@color.rs ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”. Autoru svakog objavljenog kulinarskog saveta ili trika, isplatićemo honorar u iznosu od 500 dinara!

Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.

VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!

Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!