Grčka kuhinja: Musaka od patlidžana

Grčka kuhinja: Musaka od patlidžana

SHARE

  • 90 minuta
  • 4 osobe
  • Lako

Sastojci:

2 srednja patlidžana
500 g mlevene junetine
2 glavice crnog luka
400 g pelata paradajza
2 kašike seckanog peršuna
mešavina začina
biber, ulje
Sos
80 g putera
4 kašike brašna
7 dl mleka
so
150 g kačkavalja
muskatni oraščić

Priprema:

1. Patlidžane iseći na kolutove debljine 1 cm. Posolite ih i propržiti na malo ulja s obe strane da porumene.
2. Crni luk očistiti, iseći na kockice i propržiti na malo ulja. Dodajte mleveno meso i pržiti ga na umerenoj temperaturi uz neprekidno mešanje dok ne promeni boju.
3. Dodati pelat paradajz i nastaviti s dinstanjem dok meso ne omekša, a suvišna tečnost ne uvri. Začiniti po ukusu.
4. Posebno pripremiti sos. U šerpi otopiti puter, dodati brašno i kratko propržiti. Postepeno dolivati mleko neprekidno mešajući i kuvati na umerenoj temperaturi dok se ne zgusne. U gotov sos umešati rendani kačkavalj. Narendati malo muskatnog oraščića i začinite po ukusu.
5. Vatrostalnu posudu nauljiti, pa po dnu rasporediti prženi patlidžan. Preko njega naneti fil od mesa, poravnati, te preliti bešamel sosom. Peći u zagrejanoj rerni na 180° C oko 40 min.

Pripremu jela u slikama tzv. korak po korak ispratite na narednoj strani…

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!

1 KOMENTAR

  1. Kad sam prvi put u Grčkoj probala ovu musaku bilo mi je čudno da je prelivena bešamelom. Kasnije sam se navikla, čak je i ja spremam na takav način. Ali, sve češće se u Grčkoj plavi patlidžan kombinuje sa krompirom. Nije loše, ali ja ipak više volim musaku bez njega. Krompir musaku pravim na srpski način, a grčku musaku volim bez njega :)

    DSCN5303

KAKO VAM SE ČINI OVAJ RECEPT?