Istine i zablude o glutenu

Istine i zablude o glutenu

SHARE
Da li zaista postoji preosetljivost na gluten, protein koji sadrži pšenica, i koliko je tačna tvrdnja da sve više ljudi boluje od celijakije? Ima li to neke veze sa genetskim inženjeringom? Pokušaćemo da razjasnimo ove dileme…
Poslednjih godina u svetu vlada trend bezglutenske ishrane, a pšenica, koju ljudi jedu već 10.000 godina, gotovo je anatemisana. Ako uzemo u obzir sva oboljenja izazvana glutenom, nameće se pitanje: da li je moguće da su ljudi toliko vremena grešili u vezi sa ovom osnovnom namirnicom – ili su ovi zdravstveni problemi samo plod bujne mašte?
Gluten je protein sastavljen od oko 70 različitih proteina glutenina i glijadina koji imaju sposobnost da “razvlače” i zadržavaju gasove. Definicija preosetljivosti na ovo jedinjenje potvrđena je 2012. godine, ali poremećaj još nije uvršten u dijagnostičke priručnike.
Naučnici smatraju da preosetljivost na gluten ima veze sa urođenim zatajivanjem imunološkog sistema, kada telo reaguje prvom linijom odbrane protiv supstance koju prepoznaje kao “uljeza” i napada je, usled čega dolazi do opšte upale organizma. U slučaju celijakije, na meti odbrambenog sistema jesu ćelije crevnih zidova što, posledično, sprečava apsorpciju hranljivih materija. Osobe koje su preosetljive na gluten mogu patiti od bolova u stomaku ili zglobovima, glavobolje, gubitka telesne težine, malaksalosti ili loše koncentracije, bez pojave bilo kakvog crevnog oštećenja. Ono što nauka za sada zna jeste da preosetljivost na gluten nije isto što i celijakija, i da celijakija nije autoimuna reakcija, ali nije poznato da li u tome postoji imunološka komponenta.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!

NEMA KOMENTARA

KAKO VAM SE ČINI OVAJ RECEPT?