Start Kuvamo sa Gastronomske priče Odlike srpske (tradicionalne) kuhinje

Odlike srpske (tradicionalne) kuhinje

Srpska tradicionalna kuhinja
Foto: Guliver/Thinkstock
Srpska tradicionalna kuhinja nastala je pod uticajem različitih nacionalnih, kulturnih i geografskih uticaja i mešanja naroda. To je veoma raznovrsna, jaka i začinjena hrana, kombinacija grčke, bugarske, turske i mađarske kuhinje.
Iako pojedina jela imaju iste sastojke kao jela iz kuhinja pomenutih naroda, u Srbiji su ona poprimila nešto što ih čini različitim i posebnim. Zbog ovoga su srpska tradicionalna kuhinja i neki njeni specijaliteti jako nezahvalni za opisati – za neke ni ne postoji pravilna reč u rečnicima stranih jezika. Najbolje je isprobati ih.
Spremanje hrane je poseban deo srpske tradicije i kulture. U srpskim selima kuhinja se naziva još i kuća, a centralni deo je ognjište, koje je predstavljalo važno, kultno mesto, pored koga se odigravao svakodnevni život i okupljala cela porodica. I dan danas je uobičajeno obedovanje tri puta dnevno (doručak, ručak i večera), uz napomenu da je najvažniji i najčešće najobimniji obrok – ručak.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!