Start Kuhinje sveta Parmigiana di melanzane – složenac od patlidžana

Parmigiana di melanzane – složenac od patlidžana

Patlidžan sa paradajzom i kačkavaljem
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 70 minuta
  • 4 osobe
  • Lako

Sastojci:

2 patlidžana (oko 400 g)
250 g pelat paradajza
1 čen belog luka
100 g kačkavalja
50-ak g mocarele
so, biber
maslinovo ulje

Priprema:

1. Patlidžan dobro oprati i posušiti, pa odrezati krajeve i patlidžan po dužini iseći na kriške debljine do 0,5 cm.
2. Patlidžane posoliti i ostaviti da odstoje u cediljki oko pola sata. Zatim, papirnim ubrusom ukloniti tečnost.
3. Patldižan premazati s uljem pa propeći na ugrejanom neprijanjajućem tiganju dok ne promeni boju i postane providan. Po potrebi, tokom pečenja i okretanja na drugu stranu, nauljiti.
4. Pelat usitniti štapnim mikserom.
5. Na malo maslinovog ulja propržiti sitno seckan beli luk, a zatim dodati paradajz i kuvati na umerenoj temperaturi uz redovno mešanje, oko petnaestak minuta. Zatim, u kuvani nadev dodati malo maslinovog ulja i začiniti po volji.
6. Vatrostalnu posudu premazati maslinovim ulje, pa na dno staviti malo paradajz sosa.
7. Položiti patlidžan, preko poređati rendani kačkavalj i oceđenu i isečenu mocarelu.
8. Zatim, naneti sos, pa posuti još malo kačkavalja.

Taljatele s graškom i šunkom

9. Postupak ponavliti još jednom, pa peći u ugrejanoj rerni na 180°C oko 35 minuta.
10. Nakon toga, ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa poslužiti dekorisano parmezanom i bosiljkom.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!