Foto: Bakina Kujna
Foto: Bakina Kujna
  • 80 minuta
  • 8 osoba
  • Lako

Sastojci:

8 listova testa za lazanje
8 listova praške šunke
2 manje tikvice
2 čena belog luka
150 g mocarele
200 g šampinjona
1 jaje
300 g pelata paradajza
1/2 kašičice origana
so, ulje
Za bešamel sos:
40 g putera
2 kašike brašna
5 dl mleka
1 kašika parmezana
so

ISPROBAJTE I… Lazanje sa lososom i tikvicama

Priprema:

1. Tikvice očistiti i narendati na krupno rende, šampinjone iseći na listove, beli luk ispasirati.
2. Na malo ulja propržiti beli luk, pa dodati tikvice i šampinjone. Dinstati dok povrće ne omekša, a suvišna tečnost ne uvri. Dodati začine po ukusu, a potom izmaći s ringle i ostaviti da se ohladi.
4. U ohlađeni fil dodati jaje i seckanu mocarelu, te polako promešati.
5. Listove testa za lazanje kratko probariti u slanoj vodi kako bi omekšali i postali savitljivi.
6. Na radnu površinu staviti list testa za lazanje, prekriti ga praškom šunkom, naneti malo fila, pa urolati. Na isiti način oblikovati još rolnica.
7. Pelat paradajza izmiksati, sjediniti ga s origanom i kratko prokuvati.
8. Vatrostalnu posudu nauljiti, pa sipati u nju paradajz umak. Preko njega rasporediti punjene rolnice.
9. Posebno pripremiti bešamel sos. U šerpi rastopiti puter, dodati brašno i propržiti. Postepeno dolivati mlako mleko neprekidno mešajući i kuvati na umerenoj temperaturi dok se ne zgusne. U gotov sos umešati parmezan i začine po ukusu.
10. Bešamel sos preliti preko rolnica. Pripremljeno jelo peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 min.

Pošaljite nam svoje kulinarske trikove i savete (napišite kratak tekst do 750 karaktera prema dole priloženim uzorima) i s propratnim fotografijama ili bez njih, uz potpisan ugovor, pošaljite na mejl posaljirecept@color.rs ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”. Autoru svakog objavljenog kulinarskog saveta ili trika, isplatićemo honorar u iznosu od 500 dinara!

Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.

VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!

Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

KAKO VAM SE ČINI OVAJ RECEPT?

Please enter your comment!
Please enter your name here