Start Deserti Sočno & voćno – jogurt torta s jagodama

Sočno & voćno – jogurt torta s jagodama

Foto: Dobra hrana
Foto: Dobra hrana

Za koru:
50 g žutog šećera
50 g putera
20 g šećera u prahu
130 g mlevenog maka
90 g mlevenih lešnika
4 jajeta
1 dl jogurta
prstohvat cimeta
1 prašak za pecivo
100 g marmelade od šipka
Za fil od jogurta:
4 dl jogurta
1 vanil-šećer
350 ml slatke pavlake
50 g šećera u prahu
0,5 dl likera od jaja
10 g želatina u granulama
Za voćni fil:
200 g maskarpone sira
200 g jagoda
300 ml slatke pavlake
100 g šećera u prahu
10 g želatina u granulama
Za dekoraciju:
1 crveni preliv za kolače
Priprema:
Kora:
1. Sjediniti žuti šećer, mleveni mak, lešnike, prašak za pecivo, cimet i šećer u prahu.
2. Posebno umutiti rastopljeni puter, jaja i jogurt.
3. U smesu od jogurta postepeno dodavati mešavinu suvih sastojaka i mutiti mikserom dok se ne dobije ujednačena smesa.
4. Kalup za tortu obložiti papirom za pečenje pa u njega sipati pripremljenu smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180 ºC 20 min. Pečeni biskvit
premazati tankim slojem marmelade od šipka.
Fil od jogurta:
1. Jogurt sjediniti sa šećerom, vanil-šećerom i likerom od jaja.
2. Želatin preliti sa 4 kašike hladne vode, promešati i sačekati da nabubri pa ga
dodati u smesu od jogurta. Slatku pavlaku umutiti u šlag te dodati u smesu od jogurta i sve zajedno promešati.
Voćni fil:
1. Jagode izmiksati i sjediniti sa šećerom u prahu. Potom dodati maskarpone sir i polako promešati.
2. Želatin pripremiti kao za kremu od jogurta pa dodati u smesu od maskarponea. Na kraju dodati šlag od slatke pavlake i promešati varjačom.
Finalni postupak:
1. Pečenu koru vratiti u kalup, preliti je filom od jogurta i ostaviti u frižideru da se stegne. Zatim naneti voćni fil te vratiti u frižider da se stegne.
2. Crveni preliv za kolače pripremiti prema uputstvu sa kesice i preliti preko torte.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!