Start Deserti Tako kremast i ukusan – Rolat sa višnjama

Tako kremast i ukusan – Rolat sa višnjama

Foto: Dobra hrana
Foto: Dobra hrana

Za koru:
6 jaja
150 g šećera
75 g brašna
75 g gustina
Za fil:
3 dl mleka
3 žumanceta
90 g šećera
10 g želatina u granulama
3 dl slatke pavlake
200 g višanja
Za dekoraciju:
100 g čokolade
50 g margarina
Priprema:
Kora:
1. Belanca odvojiti od žumanaca i sa 50 g šećera umutiti u čvrst šam.
2. Posebno umutiti žumanca sa preostalim šećerom.
3. Sjediniti smesu od žumanaca sa šamom od belanaca pa polako promešati. Dodati brašno i gustin te promešati varjačom.
4. Pleh obložiti papirom za pečenje i u njega sipati pripremljenu smesu za koru.
Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
Fil:
1. Mleko sipati u manju šerpu i ostaviti da proključa.
2. Penasto umutiti žumanca sa šećerom. Preliti ih vrelim mlekom pa vratiti na ringlu. Sve zajedno kuvati na umerenoj temperaturi uz neprestano mućenje žicom dok se ne dobije penasta smesa.
3. Želatin preliti sa 4 kašike hladne vode i promešati da nabubri. Potom ga dodati u toplu smesu od žumanaca i promešati. Ostaviti da se ohladi kako bi
smesa počela da se želira.
4. Slatku pavlaku umutiti u šlag pa dodati u želiranu smesu i dobro izmešati.
Finalni postupak:
Koru premazati filom. Duž jedne strane kore rasporediti oceđene višnje i urolovati. Čokoladu rastopiti sa margarinom i preliti preko rolata. Gotov rolat ostaviti u frižideru da se stegne.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!