Start Deserti Ukusne štangle: Lešnik fantazija

Ukusne štangle: Lešnik fantazija

Foto: Torte i kolači
Foto: Torte i kolači

Sastojci:
Za koru:
6 jaja
6 kašika šećera
6 kašika vrele vode
6 kašika brašna
6 kašika mlevenih lešnika
2 kašike kakaoa
Za preliv:
200 ml vode
200 g šećera
Za fil:
600 ml mleka
150 g šećera
3 pudinga od lešnika
250 g margarina
Za glazuru:
150 g čokolade
5 kašika mlevenih lešnika

ISPROBAJTE I… Lešnik kocke

Priprema:
Kora:
1. Penasto umutiti jaja sa šećerom, zatim dodati vodu i umutiti mikserom.
2. U smesu od jaja dodati brašno, lešnike i kakao, pa sve lagano sjediniti varjačom.
3. Uliti u podmazan i brašnom posut pleh i peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 15 minuta. Pečenu koru ostaviti da se ohladi.
Preliv:
1. Šećer preliti vodom i kuvati na laganoj vatri dok ne provri, a šećer se potpuno ne otopi.
2. Ohlađenu koru izbockati nožem i preliti vrelim prelivom, a potom ostaviti da se ohladi i da kora upije tečnost.
Fil:
1. Odvojiti malo mleka, pa u njemu razmutiti puding, a ostatak staviti sa šećerom da provri.
2. U ključalo mleko dodati razmućen puding i kuvati na laganoj vatri dok se ne zgusne. Skinuti s ringle i ostaviti da se ohladi.
3. Penasto umutiti margarin, pa ga sjediniti sa ohlađenim pudingom. Pripremljen fil naneti na koru.
Glazura:
1. Čokoladu otopiti s malo ulja na pari, pa preliti preko kolača i posuti ga mlevenim lešnicima. Ostaviti da se stegne, a zatim seći na štangle i servirati.

Pošaljite nam svoje kulinarske trikove i savete (napišite kratak tekst do 750 karaktera prema dole priloženim uzorima) i s propratnim fotografijama ili bez njih, uz potpisan ugovor, pošaljite na mejl posaljirecept@color.rs ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”. Autoru svakog objavljenog kulinarskog saveta ili trika, isplatićemo honorar u iznosu od 500 dinara!

Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.

VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!

Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!