Start Kuhinje sveta Vatreni ukusi meksičke kuhinje – chili con carne

Vatreni ukusi meksičke kuhinje – chili con carne

Foto: Gulliver/Thinkstock
Foto: Gulliver/Thinkstock
  • 90 min
  • 4 osobe
  • Lako

Sastojci:

2 kašike masti
2 glavice crnog luka
1 veća ljuta paprika
3 čena belog luka
1 konzerva crnog pasulja
80 g kukuruza šećerca
½ kg mlevenog mesa
1 velika konzerva pelat paradajza
1 kašika paradajz paste
1 ½ kašika soli
Mešavina začina
1 kašičica slatke aleve paprike
½ kašičice ljute aleve paprike
½ kašičice crnog bibera
½ kašičice belog bibera
½ kašičice šećera
¼ kašičice cimeta
¼ kašičice mlevenog karanfilića

Priprema:

1. Sve začine dobro promešati i ostaviti sa strane.
2. Crni luk iseći na tanke režnjeve.
3. U dubljoj šerpi ugrejati mast, dodati crni luk, sitno seckan beli luk i kratko propržiti dok ne dobije zlatnu boju.
4. Zatim, dodati mleveno meso i dobro usitniti, pa propžiti dok ne promeni boju.
5. Dodati, kukuruz šećerac, sitno seckanu papriku i sitno seckanu ljutu papriku.
6. Sve prodinstati dok paprika omekša i začiniti pripremljenom mešavinom začina, dodati paradajz pastu, posoliti i nastaviti dinstanje još 10-ak minuta na umerenoj temperaturi, uz povremeno mešanje.
7. Dodati usitnjen pelat paradajz i sok iz konzerve i dinstati još 15-ak minuta.
8. Pred kraj dodati pasulj iz konzerve (prethodno isprati) i kratko prodinstati, vodeći računa da se ne raspadne.
9. Skuvano jelo poslužiti uz prilog po želji (pirinač, tortilje, bareni krompir).

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!