Start Kuvamo sa Gastronomske priče Оduvek se znalo šta je zdravo – Danica Maksimović

Оduvek se znalo šta je zdravo – Danica Maksimović

"Organizam mi kaže kad mi je dosta, a sebi nikad ne dozvoljavam da prepunim stomak"

“Organizam mi kaže kad mi je dosta, a sebi nikad ne dozvoljavam da prepunim stomak.”

Nema tu neke velike umotvorine. Bavila sam se gimnastikom, šesnaest godina sam igrala folklor, danas svakodnevno vežbam, tako da mi figura nikada nije bila problem. Hranim se zdravo, ali ne po direktivi nutricionista, već zato što volim i voće i povrće. U mom tanjiru najčešće su pečurke, brokoli, spanać, blitva, kopriva (u čorbi ili piti), tikvice, kupus, karfiol, a u kući uvek mora biti celera.
Čorbe od svega toga prave su energetske i vitaminske bombe, koje mogu biti savršen obrok.
Kad se narendaju celer, šargarepa i cvekla, pa pospu s nekoliko kapi limuna – eto divne salate, odlične za krvnu sliku. Nedavno sam otkrila kinou, koja sadrži više proteina nego meso, a kalcijumom je bogatija od mleka.
Volim ananas, lubenicu, dinju, avokado… Međutim, što ne pojesti dobru sarmu, fino parče mesa, jagnjetinu, čak i pasulj s rebarcima ili gibanicu, koju volim da spremam jer u njoj uživaju svi moji ukućani i prijatelji? Sledećeg dana malo pripazite šta jedete, ”bacite” se na šargarepicu, jabuke, tikvice, spanać i – neće biti problema.
Nema tu neke velike umotvorine. Uz ribu i meso ne jedem krompir, ali ne zato što neko kaže da ih ne treba mešati, već sam osetila da meni u toj kombinaciji nešto smeta. Organizam mi kaže kad mi je dosta, a sebi nikad ne dozvoljavam da prepunim stomak. Mnogim ljudima stalno su ”oči gladne”. Retki su poslovi koji čoveka toliko troše da mu je potreban izuzetno mnogo kalorija.
Izbegavam one toliko pominjane ”četiri bele smrti”, ali to sam radila i pre nego što je o tome počelo da se priča. Jednostavno, i ranije se znalo šta je zdravo, ali se od toga nije pravila fama. Sad su se pojavili nutricionisti, baš kao i stilisti, koji vas savetuju o svemu, a toliko toga je dostupno u knjigama ili na internetu. Mada, najvažnije je osluškivati svoje telo…

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!