Start Zanimljivosti 13 stvari koje svaki ljubitelj čaja mora da zna

13 stvari koje svaki ljubitelj čaja mora da zna

Koja je idelana temperatura za pripremu, koliko treba čekati pre konzumiranja, kako se pravilno čuva…

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

1. Čajevi imaju mnogo različitih porekla
Većina čajeva (crni, zeleni i beli) vodi poreklo od biljke kamelija i prirodno su bogati kofeinom. Biljni čajevi su mešavina sušenog bilja, voća, ili cveća poput kamilice ili ehinacee. Crveni čaj, koji potiče iz Južne Afrike pripada posebnoj kategoriji biljaka.

2. Savršena temperatura vode varira u zavisnosti od čaja
Zeleni i beli čajevi zahtevaju vodu od najmanje 65 stepeni, dok je za najjaču sortu, crnu, potrebno da voda ključa na 100 stepeni.

3. Idealno vreme natapanja zavisi od vrste čaja, takođe
Zeleni i oolong čajevi se skuvaju brže, oko 1 do 3 minuta, dok biljni čaj morati da odstoji do 6 minuta.

4. Hladan čaj smanjuje gorčinu
Da li ste netolerantni na gorčinu? Kesica čaja rastvorena u hladnoj vodi smanjuje rizik od gorčine izazvane predugim natapanjem kesice. Ovo važi za mnoge tradicionalne čajeve, kao i neke oolongs i lekovite čajeve.

5. Domaći čaj je zdraviji od kupovnog
Prema jednoj studiji kupovni čaj ne sadrži toliko antioksidanasa koji pomažu u borbi protiv raka kao domaći čajevi. Proizvođači često uklanjaju hranljive materije iz čaja da bi bio manje gorak (i samim tim prihvatljiviji) ​​za javnu potrošnju.

6. Dodavanje mleka u čaj pomaže da sačuvate belinu zuba
Postoji jednostavan način da sačuvate belinu zuba. Prema studiji nedavno objavljenoj u International Journal of Dental Higiene, samo kap mleka je efikasnija od paste za izbeljivanje zuba kada je u pitanju sprečavanje mrlja.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!