Start Zanimljivosti Šta je funkcionalna hrana i zašto je dobra?

Šta je funkcionalna hrana i zašto je dobra?

Funkcionalna hrana je hrana koja svojom funkcionalnošću utiče na različite aspekte zdravlja ljudskog organizma. Ona nije klasičan lek niti farmaceutski preparat, ali redovnom upotrebom funkcionalne hrane u ishrani može se dobiti kako preveventivni, tako i terapeutski efekat.

Foto: PR
Foto: PR

Funkcionalna hrana danas predstavlja jedan od najzapaženijih i najperspektivnijih pravaca u nutricionizmu i dijetetici. Dakle, i hrana i lek.

Kao funkcionalni obrok koriste ga zdravi, bolesni, mladi i stari, a predstavlja doručak, večeru ili užinu. Funkcionalna hrana predstavlja i obrok i terapiju, i posebno se preporucuje koriscenje u toku trudnoce i tokom rehabilitacionog perioda.

Termin funkcionalna hrana javlja se prvi put 80-ih godina prošlog veka u Japanu, zemlji koja je prva priznala funkcionalnu hranu i definisala je kao alternativu medikamentima.

Kao sirova, odnosno “živa” hrana, predstavlja potpunu suprotnost industrijskoj, “instant” i “fast food” hrani koja prolazi kroz razlicite fizicke i termičke tretmane.

Terapija ili preventiva funkcionalnom hranom lišena je bilo kakvog rizika zato što se ne javljaju nikakve kontraindikacije niti bilo koji sporedni efekti.

Nutrilans je jedinstvena funkcionalna i bezglutenska hrana na našem tržištu, proizvod višegodisnjeg istraživanja nutricioniste Zorana Roksandića.

Nutrilans je potpuno prirodni proizvod, sa visokim procentom biljnih vlakana, omega 3 kiselina, bez GMO, glutena, veštačkih boja, aroma i aditiva, stabilizuje nivo šećera, sprečava ostipaciju i pomaže u rešavanju problema neadekvatne telesne težine.

Nutrilans ne sadrži gluten, pa tako predstavlja sjajan vid ishrane kod osoba koje pate od glutaminske alergije. Osim toga, nizak glikemijski index i  nivo šećera bez štetnih masti, odlično deluje kao terapija i preventiva protiv vodećih metaboličkih oboljenja- dijabetesa (tip 1 i tip 2) i gojaznosti (lat. Adipositas).

Konzumiranje proizvoda je dozvoljeno trudnicama, maloj deci i uopšte svim zdravstveno osetljivim grupama.

Nutrilans je prilagođen je i svakoj vegetarijanskoj, veganskoj i makrobiotičkoj ishrani.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!