Start Zanimljivosti O namirnicama 3 zelene nijanse dobre za vaše zdravlje!

3 zelene nijanse dobre za vaše zdravlje!

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Grašak

poseduje visok sadržaj proteina, ali i masti i lecitin, koji su važni za dobro funkcionisanje nervnog sistema. Svež plod obiluje vitaminima C i E, dok su osušeni plodovi bogati vitaminima B1 i B2. Grašak je dobar izvor vitamina K i pomaže zdravlje kostiju i kardiovaskularnog sistema, dok vitamina A sprečava pojavu karcinoma i srčanih oboljenja. Ta namirnica takođe je dobar izvor gvožđa, minerala neophodnog za izgradnju krvnih ćelija. Ipak, opna graška sadrži teško svarljiva jedinjenja vlakana i pektinskih materija, pa se zato preporučuje korišćenje osušenih plodova u obliku brašna ili kao supa ili kaša. U narodnoj medicini brašno graška koristi se i u obliku vlažnih i toplih kašastih obloga za lečenje osipa i čireva.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!