Start Zanimljivosti 5 najčešćih problema prilikom kuvanja!

5 najčešćih problema prilikom kuvanja!

zagorelo meso

Prilikom svakodnevnog kuvanja nemoguće je izbeći greške koje nas zadese kada im se najmanje nadamo. Sreća u nesreći je to što za većinu postoji rešenje, pa upropašćenu hranu ipak možemo spasiti ili iskoristiti.

1. Presoljeno jelo

Prva i osnovna greška koju često radimo jeste da u žurbi solimo iznad lonca i onda se u tren dogodi nezgoda. Ako ste jelo jako presolili, zapravo ne možete previše učiniti. Ukoliko šteta nije velika, jela poput umaka, variva, gulaša ili supe probajte malo razvodniti. Jedan od trikova je da stavite krompir u jelo, a on bi trebao da upije višak soli. Takođe možete dodati još istih namirnica kako bi se slanoća prerasporedila. Druga stvar koju možete učiniti jeste da stavite nešto apsolutno suprotno, recimo malo šećera, meda ili smeđeg šećera.

2. Prekuvano povrće

Niste jedini kojima se ovo događa, posebno kada se kuva više različitog povrća u jednom loncu. Kada se jednom prekuva, nema mu spasa, ali povrće možete iskoristiti na neke druge načine. Napravite pire pa ga pomešajte s pirinčem, testeninom ili ga stavite u sos od paradajza. Možete napraviti i brzi umak sa pavlakom i povrćem.

3. Problem sa šećerom

U mnoga jela šećer se stavlja radi balansa ukusa, ali i tu je moguće preterati. Tada će glavno jelo više ličiti na dessert. Slično kao i kod problema sa previše slanim jelom, najbolje je dodati nešto suprotno. U slučaju s previše slatkom hranom, najčešće se dodaje malo limunovovog soka ili sirćeta. Mogu pomoći i mlečni proizvodi poput jogurta ili kiselog mleka, ali nikako ne stavljajte so jer ona naglašava slatkast ukus jela.

4. Previše tečno jelo

Iako ste pazili na sastojke, jelo je i dalje vodenasto.Prvo što možete jeste da razmutite dve kašike brašna s vodom i dodate jelu uz mešanje. Dodajte pomalo i pustite da proključa da ne biste preterali. Ukoliko jelo nije previše vodenasto, ostavite posudu poluotkrivenu i pustite da višak tečnosti ispari.

5. Prepečeno meso

Ako je zagoreo ceo komad mesa, spas možete pronaći u tome da odsečete upropašćene delove. Takođe vam preostaje da dobre komade mesa narežete na kockice, pa napravite salatu ili ga iskoristite uz neki sos i prilog od testenine, pirinča ili krompira.

Izvor: tportal

Foto: Flickr

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!