Start Zimnica Recepti za 5 odličnih domaćih džemova

Recepti za 5 odličnih domaćih džemova

Pekmez od šljiva sa čokoladom

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Sastojci:
– 10 kg šljiva
– 3 kg šećera
– 5 kesica vanil-šećera
– 200 g čokolade
– 1 kesica konzervansa (10 g)

Priprema
1. Šljive dobro oprati, očistiti ih od koštica i iseći na polovine.
2. Zatim ih staviti u duboku šerpu i posuti šećerom.
3. Kuvati na umerenoj temperaturi uz povremeno mešanje (paziti da ne zagori na dnu šerpe).
4. Pred kraj kuvanja (tj. kada se zgusne) dodati vanil-šećer i izlomljenu čokoladu.
5. Nastaviti mešanje dok se čokolada ne istopi.
6. Pekmez je gotov kad varjača ostavlja trag, tj. kada se vidi dno šerpe (ako je manja količina pekmeza u šerpi) ili ukoliko varjača stoji uspravno, ne pada (u slučaju veće količine pekmeza).
7. Gotov pekmez skloniti sa šporeta, umešati konzervans i ostaviti da se prohladi.
Finalni postupak:
1. Staviti suve i čiste tegle u rernu, pa je uključiti na 100°C. Posle petnaestak minuta izvaditi tegle iz pećnice, te odmah u njih (dok su još tople) sipati mlak pekmez.
2. Vratiti tegle u isključenu rernu i ostaviti ih tamo 15 minuta. Potom ih izvaditi, dobro zatvoriti, uviti u peškir i pustiti da se ohlade.

Uživajte!
D.S.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!