Start Zanimljivosti 7 namirnica koje ne treba da jedete pre spavanja!

7 namirnica koje ne treba da jedete pre spavanja!

spavanje

Svi imamo one noći kada nam se čini da bi jedan keksić ili malo sira bili odlični za grickanje pre spavanja. I pored te očigledne činjenice i želje da nešto jedemo pre spavanja, da li nam takva hrana sprečava dobar san?

Šta je ključ za dobar san? Praviti zdravije izbore hrane, praktikovati tehnike relaksacije poput meditiranja ili odbaciti stimulanse kao što je kafa. U svakom slučaju, trudite se da vaša užina pre spavanja ne sadrži sledeće namirnice.

Kafa

Sigurno ste to već čuli, ali kafa pre spavanja, sa svojim stimulativnim efetkom, razara dobar san. I psiholozi tvrde da nam umor stvara potrebu za kafom i ta dodatna doza pred spavanje može nam samo stvoriti probleme.

Začinjena hrana

Možda vam se kasno večernji zalogaj, sa malo karija, čini kao odlična ideja, ali začinjena hrana vam neće pomoći da zaspite. Ovakva hrana proizvodi kiselinu u stomaku, što može izazvati nadutost i gorušicu.

Sladoled

Iako ne postoji ništa bolje od činijice sladoleda kasno uveče, to vas neće uspavati. Neće vas šećer samo razbuditi, već i veliku količinu masti nećete potrošiti pre spavanja.

Crveno meso

Šnicla je veliki izvor proteina i gvožđa, ali ipak bi trebalo da odustanete od uzimanja crvenog mesa pre spavanja. Proteini i masti se sporo vare, tako da će u vašem stomaku ostati duže.

Alkohol

Ako popijete piće ili dva pre spavanja, to vam samo može poremetiti san i dovesti do noćne dehidratacije.

Šećer

Šećer će vam dati instant energiju, tako da odustanite od komadića čokolade i slatkiša pre spavanja.

Celer

Iako je ovo možda iznenađujuće, celer je prirodni diuretik, pa ćete zbog njega samo više posećivati toalet. Izbegavajte ga kako bi imali nesmetan san.

Autor: Life Content

Foto: Flickr

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!