Start Zanimljivosti Želja za čokoladom ili pecivom: Šta to govori o našem zdravlju?

Želja za čokoladom ili pecivom: Šta to govori o našem zdravlju?

jedenje cokolade

Osim kada smo gladni, na hranu nekada navalimo i zbog nervoze, najčešće na slatkiše. Međutim, neobuzdana želja za čokoladom ili sirom, na primer, može dosta da kaže i o vašem zdravlju.

Čokolada

“Umirete” od želje za čokoladom? Ovaj slatkiš bogat je magnezijumom, pa bi vaša želja, ukoliko traje neko vreme, mogla da bude signal da imate nedostatak ovog minerala u organizmu. Takođe, dame se često žale kako pre ili tokom menstrualnog ciklusa ne mogu da odole čokoladi. Nivo magnezijuma u organizmu žena opada tokom ciklusa, tako da je verovatno to razlog zašto možete da pojedete celu čokoladu i da vam se još jede. “Unošenje većih količina alkohola, čaja, kafe ili gaziranih napitaka takođe može da spusti nivo magnezijuma”, kaže nutricionista Nikola Lou. On savetuje da, kada vam se neopisivo jede čokolada, uzmete onu sa najmanje 75 odsto kakaoa, jer sadrži više magnezijuma, a manje šećera.

Led

Možda vam zvuči čudno da neko ima želju da u svako piće stavi kockice leda, bez obzira na to što mu nije vruće. Potreba za ledom zapravo može da znači da ste anemični i da vašem organizmu nedostaje gvožđa. “Doktori nisu sigurni zašto anemične osobe ponekad imaju potrebu za ledom, ali smatraju da je moguće da on olakšava bolove u ustima nastalih usled zapaljenja, što je čest simptom anemije”, objašnjavaju stručnjaci. Ukoliko imate potrebu za ledom i primećujete da imate manje energije nego inače, trebalo bi da posetite lekara. Takođe, imajte na umu da je najbolji izvor gvožđa meso, jer iz te namirnice organizam najlakše apsorbuje potrebne minerale.

Slatkiši

Nedostatak hroma u organizmu mogao bi da se “pokaže” kroz konstantnu želju za slatkišima. “Ovaj mineral deluje zajedno sa insulinom, kako bi olakšao unos glukoze iz krvi u ćelije”, objašnjava profesor Lou. “Takođe, studije sprovedene na pacijentima koji imaju dijabetes, pokazuju da hrom može stabilizovati nivo šećera u krvi”. Stručnjaci naglašavaju da kada vam opadne nivo šećera i navalite na slatkiše, zapravo pogoršavate problem, jer telo proizvodi više insulina i snižava nivo šećera. Umesto toga, unosite namirnice koje sadrže hrom, poput: piletine, šargarepe, krompira, brokolija, žitarica i jaja.

Meso

Konstantna potreba za mesom, uglavnom je znak da organizmu nedostaju gvožđe ili cink.
“Ovaj mineral igra važnu ulogu u funkcionisanju imunog sistema, odnosno odbrani od prehlada i gripa”, kaže dr Lou. Takođe je važan i za zdravlje kože, kose i noktiju. Crveno meso je najbolji izvor cinka, ali ga sadrže i spanać, semenke bundeve, sir i integralni hleb.

Sir

Ako primećujete da ne možete bez sira i želeli biste da ga jedete baš uz sve, najverovatnije je da u organizmu imate manjak kalcijuma, minerala važnog za zdravlje kostiju. Profesor Nikola Lou naglašava da je kalcijum najvažniji mineral u telu i da, osim što čuva zdravlje zuba i kostiju, ima ključnu ulogu u funkcionisanju nervnog i mišićnog sistema. Magnezijum se inače nalazi u siru, mleku, jogurtu, ribi, brokoliju, ali kako bi organizam apsorbovao ovaj mineral, telu je neophodan i vitamin D.

Ugljeni hidrati

Konstantna potreba za ugljenim hidratima, može biti signal da u organizmu imate manjak aminokiseline triptofan. Ova aminokiselina reguliše supstancu serotonin, koju mozak proizvodi, a koja je zadužena za raspoloženje. Manjak aminokiseline triptofan može dovesti do toga da budete loše raspoloženi, anksiozni ili imate problem sa nesanicom. Iako ugljeni hidrati ne sadrže triptofan, istraživanja pokazuju da povećan nivo šećera znači da veća količina triptofana stiže do mozga. Ukoliko imate neobuzdanu potrebu za unošenjem ugljenih hidrata, pokušajte da povećate unos proteina i radite nešto što će vam popraviti raspoloženje. Triptofan se inače nalazi u ćuretini, mleku, jajima, indijskom orahu, orahu, siru i bananama.

Izvor: Mondo

Foto: Flickr

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!