Start Kuhinje sveta Aloo paratha – indijske vege lepinjice

Aloo paratha – indijske vege lepinjice

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 80 minuta
  • 6 osoba
  • Lako

Sastojci:

Testo
300 g brašna
4 kašike ulja (ghee)
¼ kašičice soli
130-150 ml vode
Punjenje
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
1 veći krompir
1 veza zelja ili
200 g spanaća
½ kašičice korijandera
1 kašičica soli
½ kašičice bibera
1 kašičica kumina
½ kašičice đumbira
ulje ili ghee puter

Priprema:

Testo
1. Pomešati brašno sa soli i uljem (ulje dobro utrljati u brašno, da bude što manje grudvica, sve dok brašno ne postane peskovito).
2. Dodati vodu prema potrebi (da se dobije tvrđe ali elastično testo). Umesiti testo i ostaviti da odmara desetak minuta.
3. Nakon toga, testo premesiti i podeliti na desetak jufkica i premazati uljem/ghee puterom. Ostaviti testo da odmori oko desetak minuta.
Punjenje
1. Krompir oljuštiti i iseći na kockice približno iste veličine. Krompir kuvati oko 20 minuta u slanoj vodi. Procediti i ostaviti da se kratko prohladi.
2. Na malo ulja ili ghee putera propržiti crni luk iseckan na tanke listiće.
3. Dodati začine i sitno seckan beli luk pa kratko propržiti dok začini ne zamirišu.
4. Zatim dodati usitnjeno zelje ili spanać, propržiti da svene.
5. Na kraju, dodati krompir, skloniti sa vatre i pasiranjem sjediniti ga sa ostalim sastojcima.
Finalni postupak
1. Svaku lopticu rastanjiti oklagijom na širinu tiganja u kome će se peći (potrebno je da sredina testa bude nešto deblja nego krajevi, zbog težine punjenja).
2. Pripremljeno testo premazati povrćem, prekriti drugom razvijenom jufkom i blago rastanjiti dlanovima ili oklagijom.
3. Peći na ugrejanom i uljem premazanom (kao za palačinke) tiganju oko 2-3 minuta sa svake strane. Nakon što je jedna strana pečena, prevrnuti lepinjice i premazati sa malo rastopljenog ghee putera ili ulja.
4. Pečene lepinjice služiti tople, uz jogurt ili po želji.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!