Start Zanimljivosti O namirnicama Antibiotici iz tanjira

Antibiotici iz tanjira

Hrana kao lek
Foto: Guliver/Thinkstock

Veliki broj namirnica biljnog porekla koje su svima lako dostupne ima antiupalna svojstva, i, što je još važnije – istovremeno deluje i antibakterijski, i antivirusno, i antigljivično.

Promenljivo vreme može doneti zdravstvene probleme koje je zaista teško izbeći, a lekari ističu da nije problem u temperaturnim oscilacijama već u načinu na koji se ponašamo. Ukoliko je pravilno ponašanje izostalo osetićemo neprijatnosti poput prehlade, gripa, bronhitisa i raznih drugih pošasti, koje se, naravno, leče u zavisnosti od izazivača.

Osim terapije medikamentima, uvek se može primeniti terapija namirnicama, pre svega namirnicama biljnog porekla, koje istovremeno deluju antiupalno, antibakterijski i antivirusno. To ne znači da u slučaju infekcije ne treba uzimati antibiotike: o tome odlučuje lekar, ali je hrana svakako dobra dopuna lečenju i pre svega izvanredna prevencija, naročito korisna u periodima kada vremenske prilike osciliraju.

Namirnice koje deluju slično kao i antibiotici su: kupus, med, fermentisana hrana, beli luk, bobičasto voće, crni luk i začini.

Kupus – zbog visokog procenta sumpornih jedinjenja, sve povrće iz familije krstašica – gde, osim kupusa, spadaju kelj, karfiol, prokelj i brokoli – ima snažno antibakterijsko dejstvo.
Sirovi med, naročito onaj tamni, hiljadama godina važi za jedan od najefikasnijih lekova protiv infekcija, a njegova svojstva potvrdila je i savremena nauka, koja je ustanovila da ovaj pčellinji proizvod svoja antibaktericidna svojstva duguje visokom sadržaju vodonik peroksida.

Ukiseljeno povrće – kupus, krastavci, paprika, šargarepa, kafriol – pripremljeno, podrazumeva se, na prirodan način, bez konzervansa, obiluje antioksidansima, pre svega p robioticima, koji obnavljaju i uravnotežuju crevnu floru, što jača otpornost na sve infekcije, uključujuži i respiratorne.

Beli luk – Iako protivupalna svojstva belog luka nisu nikakva novost, poslednja istraživanja potvrdila su da ovo moćno povrće uništava čak i zlatnu stafilokoku, bakteriju protiv koje su sintetički antibiotici potpuno nemoćni, a koja je sve učestaliji uzrončnik fatalnih infekcija u bolnicama. Beli luk, tačnije njegov lekoviti sastojak alicin, deluje i antivirusno, a dokazano je i da pomaže u borbi s gljivicama.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!

KAKO VAM SE ČINI OVAJ RECEPT?

Please enter your comment!
Please enter your name here