Start Zanimljivosti Bez spavanja, tuširanja i voća nakon jela: Evo šta još ne treba...

Bez spavanja, tuširanja i voća nakon jela: Evo šta još ne treba raditi posle obroka!

voce 2

Da li nakon obroka zapalite cigaretu, pojedete voće ili popijete čaj? Evo zbog čega to loše utiče na vaše zdravlje.

Neke uobičajene stvari vam nakon obroka vremenom postanu rituali, ali tako ugrožavate svoje zdravlje. Pored toga što je važno da se hranite zdravo i jedete umereno, bitno je i da izbegavate određene aktivnosti nakon obroka.

Nemojte pušiti

Istraživanja su pokazala da jedna cigareta nakon obroka na naš organizam utiče kao da smo popušili 10 cigareta.

Nemojte odmah jesti voće

Kada posle obroka pojedete voće, organizam tu zdravu namirnicu vari zajedno sa ostalom hranom. Tako zdrave materije iz voća kasnije dospevaju do creva i duže ostaju u želucu. Stručnjaci preporučuju da se voće jede najmanje sat vremena posle obroka ili pre jela. Najbolje vreme za uživanje u sočnom i zdravom voću je u jutarnjim časovima, i to na prazan stomak.

Nemojte da pijete čaj

Lišće čaja sadrže visok procenat kiseline. Ove supstance mogu otežati varenje proteina iz hrane. Sačekajte sat vremena nakon obroka i tada pripremite omiljeni čaj.

Nemojte otkopčavati dugme na pantalonama ili opuštati kaiš

Ovo nema nikakav uticaj na varenje ili creva. Jednostavno, to je znak da ste se prejeli. Ako znate da možete da otkopčate dugme i da vam bude udobno, možete imati opravdanje da preterate u uživanju u omiljenoj hrani.

Izbegavajte tuširanje nakon jela

Topla voda tokom kupanja će pojačati cirkulaciju u rukama, nogama i telu, pa će krv slabije strujati u predelu stomaka. Na taj način se sistem za varenje slabi i varenje usporava.

Ne idite u šetnju nakon jela

Fizički naori nakon jela mogu izazvati gorušicu i loše uticati na varenje. Međutim, svakako će vam prijati šetnja pola sata nakon obroka.

Ne spavajte odmah nakon obroka

Spavanje odmah nakon jela može usporiti varenje i izazvati stomačne probleme.

Izvor: Superzena
Foto: Flickr

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!