Start Hrono recepti Saveti Birajte pametno – kako odabrati najbolje ulje?

Birajte pametno – kako odabrati najbolje ulje?

Ulja u različitim staklenim flašamaJeste li se ikad osećali zbunjeno dok ste u marketu stajali ispred gondole prepune različitih vrsta jestivog ulja? Kukuruzno, suncokretovo, maslinovo, laneno, ulje uljane repice, ulje kikirikija, palmino ili kokosovo ulje… Kada na raspolaganju imate toliki izbor, veoma je teško odabrati ono pravo. Evo nekoliko faktora koje treba da uzmete u obzir kada sledeći put budete nabavljali ulje.
Iako masnoće imaju lošu reputaciju, nema razloga plašiti ih se. Povremeno treba konzumirati masnoće jer jačaju odbrambene snage organizma i olakšavaju apsorpciju vitamina, likopena i beta-karotena iz voća i povrća. Iako je svakodnevno unošenje određene količine ulja poželjno, ulje ne bi trebalo koristiti za pripremu svih jela.

Gotovo sva ulja za kuvanje sadrže oko 14 g masnoće i 120 kalorija u jednoj supenoj kašici, ali se razlikuju po odnosu zasićenih, monozasićenih i polizasićenih masnih kiselina.

Većina jestivih ulja ima rok trajanja oko godinu dana, i to pod uslovima da ostaju neotvorena. Kada se otvore, svežinu zadržavaju oko šest meseci. Čuvati ih dalje od izvora toplote i svetlosti.
Za pripremu jela na visokim temperaturama (dinstanje, grilovanje, kuvanje u voku, prženje), birajte ulje s visokom tačkom sagorevanja (temperature do kojih se ulje može zagrejati pre nego što počne da se puši, gubi boju i razgrađuje).
Ukoliko vas zbunjuju podaci na etiketama, evo objašnjenja za neke termine:
Nerafinisano ulje dobija se presovanjem semenki biljke kako bi se ekstrahovalo i da bi se zadržala većina hranljivih materija, ukusa i boje.
Rafinisano ulje dodatno se obrađuje kako bi se moglo koristiti za kuvanje na višim temperaturama. Tokom tog procesa, ono delimično gubi ukus, boju i hranljive materije.
Ekstradevičansko ulje je najkvalitetnije maslinovo ulje jer se dobija nakon prvog ceđenja zdravog ploda masline. Ima bogat ukus i najbolje ga je koristiti za prelive, umake i kuvanje na niskim temperaturama.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!