Start Zanimljivosti O namirnicama Blagotvoran prirodni proizvod koji uništava bakterije – med

Blagotvoran prirodni proizvod koji uništava bakterije – med

Med kao prirodni uništavač bakterija
Foto: Guliver/Thinkstock
Med predstavlja srž prirode, sok života biljaka. Bogat je ugljenim hidratima, najviše prostim šećerima – glukozom i fruktozom (75-85%), koji predstavljaju energetski materijal, zatim brojnim enzimima, skoro svim vitaminima, mineralima, eteričnim uljima, organskim kiselinama koje blagotvorno utiču na organe za varenje i potpomažu apsorpciju hranljivih materija. Biljni antibiotici u medu deluju baktericidno – ubijaju bakterije, a na pojedine od njih deluju bakteriostatski, zaustavljajući njihov razvoj – navodi dr Verica Milojković, specijalista opšte medicine, licencirani apiterapeut, predsednica Srpskog apiterapeutskog društva, predsednica komisije za apiterapiju SPOS-a i predsednica komisije za edukaciju iz apiterapije International Federation of Apitherapu (IFA).
Postoji li “pravilan” način konzumiranja meda?
Postoje dva efikasna načina konzumiranja meda. Prvi je njegovo rastvaranje u vodi, a drugi je lagano topljenje u ustima, nekoliko minuta. Ne treba ga odmah progutati i zaliti vodom.
Eterična ulja propolisa, meda i voska, matičnog mleča i perge, aromatične materije i fitoncid cvetova, nektara i voska koji se oslobađaju iz košnice dezinfikuju vazduh oko pčelinjaka u prečniku od 200 m. Takva mikroklima popravlja stanje bolesnika, povećava apetiti, poboljšava san i raspoloženje. Vazduh iz košnice stimuliše organe za disanje, želudačno-crevni, kardiovaskularni i nervni sistem. Aerostimulansi iz košnice povećavaju radnu sposobnost, poboljšavaju rad pluća i imunitet.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!