Start Zanimljivosti Blagotvorna dejstva pileće supe

Blagotvorna dejstva pileće supe

14 (4)_620x0

Pileća supa može da bude vrlo korisna u borbi sa visokim krvnim pritiskom, a takođe je blagotvorna i kod prehlade i gripa.

Osim što je ukusna i okrepljujuća, pileća supa može da bude i vrlo korisna u borbi sa visokim krvnim pritiskom, tvrde istraživači karolinske bolnice u Švedskoj. Oni ističu da kolagen iz pilećih bataka deluje poput ACE inhibitora, koji se uobičajeno koriste u lečenju hipertenzije. Kolagen sadrži četiri različita proteina, koji imaju visoku aktivnost i efikasno deluju kod ovih tegoba.

Pileća supa je takođe blagotvorna i kod prehlade i gripa. Namirnice u njoj poboljšavaju dejstvo medikamenata koje propisuju lekari, odnosno utiču na razblaživanje i izbacivanje sekreta iz disajnih organa, pa tako olakšavaju iskašljavanje. S druge strane, slani bujon bogat raznovrsnim povrćem, nadoknađuje gubitak tečnosti i minerala, koji iz organizma odlaze prekomernim znojenjem, a vrela isparenja iz supe, čiste disajne puteve.

Pile, crni i beli luk, praziluk, paškanat, šargarepa, celer, bela zelen, so i biber čine dobitnu kombinaciju. Na kraju, u vruću supu obavezno se doda i mnogo iseckanog, svežeg peršuna.

Izvor i foto: Novosti.rs

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!