Start Zanimljivosti Čudo za vaše zdravlje: 13 moćnih kombinacija namirnica

Čudo za vaše zdravlje: 13 moćnih kombinacija namirnica

Jogurt i borovnice, zeleni čaj i biber, beli i crni luk… Pogledajte zašto bi uvek trebalo da jedete baš ove parove namirnica.

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Želite zdraviju i lepšu kožu, jače kosti ili vitku liniju? Ove kombinacije namirnica će vam pomoći da postignete sve to.

Brokoli i paradajz – štiti od raka
Ova kombinacija namirnica je veoma efikasna u borbi protiv kancera. Nedavno istraživanje je pokazalo da istovremeno konzumiranje borkolija i paradajza efikasnije usporava rast kancera prostate, nego kada ovo povrće jedete odvojeno.

Zeleni čaj i limun – za zdravije srce
Zeleni čaj smanjuje rizik od srčanog udara zbog visokog sadržaja katehina. Međutim, naučnici kažu da naš organizam može da apsorbuje tek 20 odsto ovog korisnog sastojka. Dobra vest je da dodatkom limuna u zeleni čaj, mogućnost da katehini poprave naše zdravlje se povećava na neverovatnih 80 odsto.

Jaja i mango – zategnutija koža
Želite da poboljšate svoj izgled i zategnete kožu? Isprobajte ovu fenomenalnu kombinaciju. Jaja su prirodno bogata dvema amino kiselinama koje su veoma važne za stvaranje kolagena u koži. Mango je bogat vitaminom C i tajko podstiče stvaranje kolagena.

Ljute papričice i pasulj – jači imunitet
Gvožde koje se nalazi u pasulju će telo bolje apsorbovati ako jedete i ljutu papričicu koja obiluje vitaminom C. Rezultati jedne naučne studije su pokazali da su žene apsorbovale skoro tri puta više gvožđa kada su uz obrok uzimale 63 miligrama vitamina C. Ta količina vitamina C se nalazi u pola šolje iseckanih papričica.

Zeleni čaj i crni biber – uži struk
Zaboravite na drastične dijete – sve što je potrebno za vitko telo je da dodate malo bibera u zeleni čaj. Nedavno naučno istraživanje je pokazalo da ova kombinacija podstiče apsorpciju EGCG, glavnog antioksidansa u čaju koji utiče na taloženje masnih naslaga. Takođe, osobe koje uz obrok piju zeleni čaj unesu manje kalorija, odnosno jedu manje hrane, nego kada piju vodu. Naučnici veruju da je to zbog toga što sastojci zelenog čaja utiču na rad hormona koji regulišu apetit i osećaj sitosti.

Nastavak pročitajte na sledećoj stranici

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!