Start Zanimljivosti Doktor otkriva kako da prepoznate kancerogeno meso

Doktor otkriva kako da prepoznate kancerogeno meso

Da biste i vi znali šta da kupite, upamtite ove korisne savete doktora veterinarske medicine Miroslava Stojšića, bivšeg saveznog veterinarskog inspektora.

Foto: Pixabay/Free images
Foto: Pixabay/Free images

“Od najvećeg značaja je da čitamo deklaracije. Prvi razlog da ne kupite kobasice, viršle i salame jeste ako na deklaraciji stoji oznaka MSM. To znači da je meso mašinski separisano, samleveno s kostima, u kojima su deponovani svi antibiotici, hormoni, teški metali i ostali otrovi koje je životinja tokom života pojela.
Isto važi kada na deklaraciji pronađete emulgatore nitrite koji su obeleženi E249, E250, E251 i E252. Štetni su zato što s aminokiselinama iz mesa stvaraju kancerogeno jedinjenje nitrozamin.
Odmah vratite na policu kobasice, viršle, salamu i paštetu ako ste na deklaraciji uočili polifosfate koji se obeležavaju E451, E452 i E453, jer su genotoksični ili narodski rečeno, oštećuju nam gene.
Posebno vodite računa da ne jedete nijedan proizvod koji sadrži E407, kako se obeležava karagenan. On se lepi za zidove creva, stvara ranice koje pose mogu da se pretvore u rak debelog creva”, upozorava Stojšić.

Kako dodaje, ako ste pročitali da neki od proizvoda sadrži poboljšivač ukusa glutaminat, to je dokaz da u njemu nema mesa.

On upozorava i da deci svakako ne bi trebalo davati prerađevine, naročito ne paštete i viršle. Na kraju, paštete uz malo truda možete napraviti i sami!

Dr Stojšić navodi da otvorimo četvoro očiju kada je u pitanju navedeno.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!