Start Zanimljivosti O namirnicama Da li je neophodno redovno koristiti mleko?

Da li je neophodno redovno koristiti mleko?

Krvni pritisak

Neki naučnici, uprkos švedskoj studiji koja kaže da više od tri čaše mleka dnevno povećava rizik od smrti usled srčanih problema, ukazuju na veći broj dokaza da je uticaj mleka na srce neutralan. Osim toga, njegova neutralnost nema veze sa količinom masti koju sadrži. Naime, mleko je odličan izbor za osobe koje pate od hipertenzije, jer je bogato mineralima (kalijum, magnezijum i kalcijum) i proteinima koji povoljno utiču na snižavanje krvnog pritiska.

Mleko i hipertenzija

Jedna studija koja je uključivala odrasle ljude od 55 godina utvrdila je da svakodnevno popijene 2/3 čaše mleka utiču na smanjenje visokog krvnog pritiska za 7%. Kada su izvršena dalja istraživanja, zaključeno je da mleko s niskim procentom masti daje najbolje rezultate.

Kancer debelog creva

Godine 2012. Anali onkologije, analiza 19 studija, utvrdili su da dnevno ispijanje malo manje od jedne čaše mleka umanjuje rizik od pojave raka debelog creva za 9% – i što su učesnici više pili mleko to se rizik više smanjivao. Iako stručnjaci nisu baš sigurni na koji način ono štiti debelo crevo, veruju da je to zbog kalcijuma.
Zaključak: Kalcijum može da utiče na nekontrolisani rast ćelija debelog creva koji, opet, može dovesti do pojave kancera.

Kancer prostate

Novi međunarodni izveštaj Američkog instituta za istraživanje kancera (AICR) otkrio je da je veza između mleka i kancera prostate nejasna, ali višak kalcijuma može blago uvećati rizik. Zapravo, organizacija je upravo redukovala zaključak iz 2007. koji povezuje ishranu sa unosom velike količine kalcijuma sa kancerom prostate od “mogućeg” do “ograničeno-sugestivnog”, što znači da podaci nisu dovoljno ubedljivi da bi se preporučilo ograničeno konzumiranje mleka. Da bismo bliže objasnili, za svakih 1.238 mg kalcijuma koje muškarac dnevno unosi (količina otprilike jedne čaše mleka) rizik za pojavu raka prostate uvećava se za 4%. Zaključak: Ne treba unositi previše kalcijuma u organizam, jer više nije uvek i bolje.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!