Start Zanimljivosti Da li znate čega sve ima u kugli sladoleda?

Da li znate čega sve ima u kugli sladoleda?

60804704151df2a0830bc7757441806_orig
Sladak kao med, leden kao led… koliko je sladoled, zapravo, zdrav ili nezdrav?

Proizvođači su dužni da navedu sadržaj ugljenih hidrata, tako da možemo samo da pretpostavimo koliko je velika količina šećera koja se nalazi u sladoledu, s obzirom na to da ugljenih hidrata ima i preko 25 grama u 100 grama sladoleda.

Sadržaj masti jeste izražen u gramima, ali nažalost nema podatka o zasićenim masnim kiselinama. Za razliku od potrošača u Srbiji, potrošač u zemljama EU dobija informacije o nutritivnim vrednostima koje su detaljnije i sa više korisnih podataka.

Posebno treba biti pažljiv prilikom kupovine sladoleda u poslastičarnicama i uličnim frižiderima. Često smo svedoci da oni koji nas uslužuju, hvataljke za kugle sladoleda pre svakog uzimanja kugle i stavljanja u kornet, ubace u veliku posudu sa vodom kako bi se skinuo višak od prethodnog uzimanja, a pitanje je koliko često tokom dana i da li uopšte promene vodu, operu posudu i napune je čistom vodom. Takve posude predstavljaju opasnost po zdravlje.

Deci posebno treba naglasiti da nikako ne drže sladoled prljavim rukama, bez maramice ili salvete.

Važno je da obratite pažnju da li na deklaraciji piše sladoled od vanile, ili sladoled sa aromom vanile. Cena sirovine vanile viša je od sintetičke arome vanile pa tako proizvođači štede na račun kvaliteta.

Veterinarska inspekcija nadležna je za kontrolu bezbednosti i kvaliteta sladoleda u svim fazama proizvodnje i prometa. Neophodno je sprovoditi stalni nadzor i u objektima koji proizvode i skladište ovu poslasticu. Veterinarska inspekcija treba da, putem uzorkovanja, vrši kontrolu, tokom čitave godine, a u toku letnje sezone, od maja do septembra kontrole moraju biti pojačane. Zbog svega navedenog oprezno sa ovom slatkom i osvežavajućom, omiljenom letnjom poslasticom!

Izvor: Mondo, B92
Foto: freedigitalphotos.net

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!