Start Zanimljivosti Da li znate: Šta ne bi trebalo da jedete na Veliki petak?

Da li znate: Šta ne bi trebalo da jedete na Veliki petak?

ThinkstockPhotos-100206343

Veliki petak predstavlja najtužniji dan u hrišćanstvu, a na današnji dan propisan je najstroži post. Toga dana se obeležava stradanja Isusa Hrista, njegovo raspeće na časni krst i njegova smrt za spasenje sveta.

Na današnji dan se hrišćani sećaju događaja kada je Isus bio vređan, šiban i mučen dok je masa vikala “razapni ga, krv njegova na nas i na našu decu“. Na kraju je Isus razapet na brdu Golgota (što u prevodu znači “mesto lobanje”) zajedno sa još dva razbojnika.

Što se tiče običaja oko hrane na ovaj dan, još od davnina je ustanovljen strogi post na vodi, odnosno konzumiranje hrane koja se ne prži na ulju. Stoga danas po pravilima ne bi trebalo da jedete posni pasulj, ribu, prženi krompir, posnu paštetu i slično. Većina hrišćana na današnji dan jede kuvano povrće ili sirovo voće i povrće.

U mnogim srpskim manastirima ustanovljeno je pravilo da monasi ne jedu čak ništa na današnji dan, sve dok sunce ne zađe. Tog pravila se pridržavaju i mnogi vernici.

Takođe, prema tradiciji se izbegava korišćenje viljuške, noža ili bilo čega oštrog, jer ti predmeti simbolizuju koplje kojim je proboden Isus od strane rimskih vojnika.

Izvor: Alo
Foto: Thinkstock

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!