Start Namirnica nedelje Dašah arome ovog začina umiriće vas i nabaciti osmeh na lice –...

Dašah arome ovog začina umiriće vas i nabaciti osmeh na lice – muskatni orah

Morski oraščić
Foto: Guliver/Thinkstock
Za morski ili muskatni oraščić (Myristica fragrans), čiji miris i ukus daje posebnu notu kuvanom žitu i drugim kolačima, većina ne sluti da ima i jaka lekovita svojstva. Kod nas se uglavnom koristi u pripremi poslastica, dok je u evropskim kuhinjama čest sastojak sosova, jela od piletine i čorbi od telećeg i jagnjećeg mesa. Dodaju ga i spanaću, barenom krompiru i pečurkama. Kao začin savršeno se slaže sa biberom, lukom i lovorovim listom.
Muskatni orah, takođe, pomaže i kod nesanice i deluje umirujuće na nervni sistem. Ublažava grčenje mišića, olakšava bolove u zglobovima, snižava krvni pritisak i nivo holesterola u krvi, poboljšava koncentraciju i cirkulaciju, a pomaže i kod zubobolje.
Dobar je i afrodizijak kada se uzima u većim količinama, ali tada može da izazove i dijareju, napad panike i ubrzan rad srca. To je zato što se u njemu nalazi narkotik – miristicin. Dva do tri izrendana ili samlevena oraščića mogu da uzrokuju trovanje praćeno jakim halucinacijama, mučninom i povraćanjem.
Na evropsko tlo stigao je sa ostrva Bande, koje se nalazi u istočnoj Indoneziji. Holanđani, koji su osvojili ovaj deo sveta, shvatili su kolika je vrednost ovog koštunjavog ploda, pa su zabranili da se odnosi sa ostrva. Tek u Drugom svetskom ratu, jedan francuski vojnik uspeo je da prokrijumčari nekoliko proklijalih semenki na Mauricijus, i tako se završio monopol Holanđana u uzgajanju i trgovini muskatnih oraščića.
Osim u Indoneziji, danas se uspešno uzgaja i u Indiji, Šri Lanki, Singapuru, a posebno na Grenadi, gde je kao nacionalni simbol istaknut na zastavi.

Na sledećoj strani očekuju vas saveti kako muskatni orah možete upotrebiti za poboljšanje zdravlja.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!