Start Kuhinje sveta Engadiner Nusstorte – Engadinska torta od oraha, gastonomski klasik švajcarske kuhinje

Engadiner Nusstorte – Engadinska torta od oraha, gastonomski klasik švajcarske kuhinje

Engandinska torta
Foto: Stockfood
  • 110 minuta
  • 8 osoba
  • Lako

Sastojci:

Testo
380 g brašna
250 g margarina
200 g šećera
1 prstohvat soli
1 jaje
Fil
300 g šećera
400 g seckanih oraha
100 g slatke pavlake
2 kašike meda
Premaz
1 žumance
1 kašika slatke pavlake
šećer u prahu

Da li vam se dopada recept?

Priprema:

Testo
1. Brašno, margarin, šećer, so i jaje pomešati i zamesiti sastojke da se dobije homogeno testo pogodno za rad.
2. Uviti u najlon foliju i ostaviti u frižideru oko pola sata da se ohladi.
Fil
1. U širu šerpu postepeno dodavati šećer i karamelizovati na umerenoj temperaturi.
2. Kada je šećer rastopljen i poprimio crvenkastobraon boju dodati seckane orahe i promešati.
3. Zatim, dodati slatku pavlaku i med pa nastaviti kuvanje još minut-dva. Skliniti sa ringle i ostaviti da se ohladi.
Finalni postupak
1. Izvaditi testo i na pobrašnjavljenoj površini ili na papiru za pečenje rastanjiti ga na debljinu oko 3 mm.
2. Od dobijenog testa iseći dva kruga (∅26 cm).
3. Okrugli kalup obložiti papirom za pečenje pa na dno položiti jedan krug od testa.
4. Od ostatka testa iseći traku širine 3-4 cm pa je položiti uz obod kalupa i utisnuti donju ivicu uz prethodno položenu podlogu.
5. Na testo sipati pripremljene orahe i rastporediti po testu.
6. Preklopiti drugim krugom od testa i blago uštinuti ivice kako bi se testo spojilo.
7. Ostatak testa premesiti, rastanjititi i modlicama vaditi oblike po želji.
8. Premazati tortu žumancetom umućenim sa slatkom pavlakom.
9. Peći u ugrajnoj rerni na 180ºC oko 30 minuta.
10. Zatim, na tortu položiti ukrase od testa i blago premazati preostalim žumancetom, pa peći još dvadesetak minuta.
11. Pečenu tortu izvaditi iz pećnice i ostaviti da se potpuno ohladi.
12. Pre serviranja posuti šećerom u prahu.

Savet: Torta je potpunog ukusa ukoliko odstoji preko noći tj. 8-10 sati pre služenja.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!

8 KOMENTARI

  1. Volim da isprobavam recepte raznih kuhinja, a za švajcarsku kuhinju sam retko šta pročitala. Volela bih da me neko počasti bar jednim parčetom ove torte.

KAKO VAM SE ČINI OVAJ RECEPT?

Please enter your comment!
Please enter your name here